10 Fakta “Kawasan Panas” Terowong Menora, Jajaran Maot Di Banjaran KeIedang

SEBUT sahaja Menora, pasti ramai akan teringat terowong yang terletak di Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) ini.

Setiap kali memandu ke utara tanah air, kita pasti akan melalui Terowong Menora. Suasana sekeliling yang menghijau mempesonakan, saujana mata memandang.

Namun awas, terowong yang terletak di Banjaran Keledang, Perak ini juga “kawasan panas” kemIngan yang menyumbang k3s kemIngan maot.

Menurut statistik Kementerian Pengangkutan, sebanyak 564 k3s kemIngan jalan raya dicatatkan di terowong berkenaan sepanjang tahun 2018. Daripada jumlah itu, tujuh daripadanya adalah kemIngan maot yang membbitkan 11 nyawa terk0rban.

Kami kongsikan 10 info menarik yang perlu anda ketahui mengenai “laluan panas” ini.

1.Terowong Menora telah dirasmikan pada 24 September 1987, oleh sultan Perak ketika itu , Almarhum Sultan Azlan Muhibuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yusuf Izzuddin Ghafarullahu-lahu Shah sekali gus semasa pembukaan lebuh raya Ipoh ke Changkat Jering.

2.PROJEK LEBUH RAYA YANG SEPANJANG 55 KILOMETER ITU MENELAN BELANJA KOS SEBANYAK RM360 JUTA DAN MERUPAKAN LEBUH RAYA KEDUA DIKENAKAN BAYARAN TOL DI PERAK SELEPAS LEBUH RAYA SLIM RIVER KE TANJUNG MALIM.

3.Setelah 35 tahun beroperasi, pembinaannya memberi manfaat kepada pengguna lebuh raya dengan memendekkan perjalanan dari utara ke selatan sejauh 30 kilometer.

4.ย Terowong Menora sepanjang 880 meter dan 830 meter. Ada juga pendapat yang mengatakan terowong yang digunakan dari utara ke selatan dinamakan Meru Tunnel. manakala dari arah selatan ke utara pula dinamakan Menora Tunnel. Namun kedua-duanya dipanggil Terowong Menora.

5.WALAUPUN IA SEBELAH MENYEBELAH, KEDUA-DUA TEROWONG TERSEBUT TIDAK SAMA JARAKNYA KERANA SUDUT POTONGAN PINTU MASUK, KELUAR DAN SELEKOH YANG BERBEZA.

6.Oleh kerana terowong ini berada di Banjaran Keledang, keadaan laluan lebuh raya di bawah agak cvram dan berselekoh tajam untuk kedua-dua belah arah utara dan selatan.

7.Memetik Orang Perak, lebuh raya berkenaan juga digelar sebagai jajaran maut kerana statistik kemIngan maot yang kerap berlaku di sana sepanjang tahun. Oleh itu, pemandu dinasihatkan agar sentiasa menggunakan gear rendah semasa menuruni selepas melepasi terowong di lebuh raya tersebut.

8.Banyak kenderaan berat seperti lori dan bas tersasar atau terbabas hingga ke kaunter tol di Plaza Tol Ipoh. Ia dipanggil jajaran maot kerana brek bas dan lori t1ba-t1ba tak berfungsi dan hiIang kawalan.

9.Terowong Menora tak dapat Iari dari pelbagai cerita-cerita m1stik, kisah m1steri dan cerita siram. Ada yang mengaitkan dengan makhluk halus, Volkswagen kuning dan skuter putih. Cerita mitos yang tersebar dari mulut ke mulut itu bagaimanapun tak dapat dipastikan kesahihannya.

10.Difahamkan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan kerjasama PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menambah kamera Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) berhampiran Terowong Menora dalam usaha meminimumkan kadar kemIngan.

Walaupun pelbagai usaha dilakukan, saban tahun k3s kemIngan maot tetap berIaku di sana.

Terbaru, lima mngsa kemIngan rentung di Kilometer 245.2 Lebuhraya Utara Selatan arah utara berhampiran terowong berkenaan.

Video kjdian menyayat hati itu tuIar di laman sosial menunjukkan api kebakaran marak diikuti beberapa Ietupan.

Mereka adalah Muhammad Nasrun Aidol Munir Akbar, 22, pemandu kereta, Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21, penumpang hadapan, Iqbal Hasnun Halimi, 23, Muhammad Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19, dan Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20, masing-masing duduk di bahagian belakang.

Mngsa dikenal pasti pelajar Universiti Sultan Azlan Shah yang mana dua daripada mngsa merupakan pelajar diploma manakala tiga lagi adalah pelajar ijazah sarjana muda.

Dalam kjdian kira-kira 12.52 malam itu semua mngsa terprngkap selepas berIaku kebkaran.

Treler yang membawa muatan besi terbbit turut mengaIami kebakaran 90 peratus. Bagaimanapun, pemandunya selamat.

Diharapkan kita berhat1-hat1 semasa melalui “lokasi panas” di Lebuh Raya Utara Selatan ini. Sentiasa menguji brek kenderaan, eIakkan memotong dan memecut.

sumber : Sinar Plus

Harap Maaf