91 pesakit Covid-19 sembuh dan discaj, jumlah terbesar setakat ini

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mencatatkan jumlah kes pulih daripada jangkitan COVID-19 paling tinggi setakat ini iaitu sebanyak 91 kes berbanding sebelum ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kesemua mereka telah dibenarkan discaj sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya COVID-19 sebanyak 479 kes.

“Kalau kita tengok jumlah hari ini merupakan jumlah terbesar iaitu 91 kes menjadikan kadar discaj terbesar setakat ini iaitu 18.2 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

“Jadi kalau dilihat dalam tempoh amalan atau kawalan penyakit berjangkit ialah 14 hari dan mereka mungkin dimasukkan ke wad dalam tempoh tersebut. Apabila ujian dilaksanakan dua kali secara berturut-turut dalam tempoh 24 jam dan didapati negatif, baru kita benarkan mereka balik,” katanya dalam sidang media harian di sini pada Isnin.

Noor Hisham berkata, kesemua mereka yang pulih juga ada dalam kalangan kluster perhimpunan tabligh Masjid Jamek Sri Petaling.

Selain itu, semalam kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di tujuh kampung di Hulu Langat, Selangor berkuat kuasa tengah malam ini hingga 13 April depan.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, arahan itu membabitkan kawasan di Batu 21 hingga Batu 24, Sungai Lui.

Katanya, tindakan itu dibuat susulan nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang mengesahkan terdapat 71 kes positif jangkitan Covid-19 membabitkan 274 penghuni Maahad Tahfiz An-Nabawiyyah di Batu 23, Sungai Lui.

“Mengambil kira jumlah kes yang tinggi di sekolah itu, kerajaan atas nasihat Menteri Kesihatan memutuskan untuk melaksanakan PKPD di kawasan Batu 21 hingga Batu 24, Sungai Lui.

“Ia membabitkan tujuh kampung iaitu dua perkampungan Orang Asli dan lima perkampungan Melayu,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Menurutnya, tujuan pelaksanaan PKPD itu adalah bagi membendung jangkitan wabak terbabit daripada menular keluar dari kawasan berkenaan.

“Langkah ini akan membolehkan aktiviti pengesanan kes dari rumah ke rumah dilaksanakan sepanjang tempoh 14 hari.

“Dengan pelaksanaan perintah ini, semua penduduk dan pelawat yang berada di kawasan itu tidak dibenarkan keluar rumah sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan.

“Selain itu, penduduk dan pelawat yang tidak menetap di situ tidak dibenarkan masuk ke kawasan berkenaan,” katanya.

Menurutnya, semua aktiviti perniagaan turut dihentikan, namun beliau memberi jaminan bekalan asas yang mencukupi untuk tempoh PKPD itu akan dibekalkan kepada semua penduduk oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Pengkalan Perubatan akan dibuka dan semua laluan keluar masuk kawasan PKPD ditutup.

“Bagi memastikan pematuhan perintah ini, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia dan Jabatan Sukarelawan Malaysia akan mengawal seluruh kawasan,” katanya.

Beliau berkata, semua penduduk diminta bertenang dan memberi kerjasama sepenuhnya dengan petugas KKM serta mematuhi semua arahan pihak berkuasa.

Katanya, penduduk yang memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian khas 03-89254809 atau 03-89114200

Sumber : CempedakCheese

Harap Maaf