Allahyarham Nik Abdul Aziz Dan Kisah SaIib Yang HiIang

SEJAK minggu lalu 1su bangunan yang memaparkan lambang saIib di Pulau Pinang menjadi perdbatan hangat.

Ia kini dalam s1asatan kerajaan negeri selepas Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan mendkwa syarikat pemaju terIibat dalam agnda Kr1st1anisasi memandangkan salah seorang pengasasnya dikaitkan dengan pertubuhan Kr1stian yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Beliau juga mendkwa Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow dan pemaju Nova Mulia Development Sdn Bhd cuba mengeIak 1su itu dengan mendkwa lampu yang dipasang memaparkan abjad Cina bermaksud ong ( nasib baik ) dan bukannya saIib.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang P Ramasamy pula menggesa pemaju agar lebih berhati-hati dan tidak membuat provukasi.

Hari ini Chow berkata kerajaan negeri akan mengarahkan Majlis Bandaraya Pulau Pinang agar meny1asat perkara itu.

Bekas Pengerusi Kelab Penyokong PAS Hu Pang Chaw mengimbas kembali satu lagi ins1den berkenaan Iambang itu melibatkan Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bercakap dengan media, beliau berkata pejabat Nik Aziz ketika menjadi menteri besar Kelantan terletak bertentangan dengan Greja Our Lady of Fatima of the HoIy Rosary di Kota Bharu.

“Dulu saya bekerja di pejabat kerajaan negeri dari tahun 2000 hingga 2004. Saya yang mengendalikan 1su itu tetapi tidak ingat secara tepat bila ia berlaku.”

“Pada satu pagi, seorang anggota exco hubungi saya. Dia beritahu saya yang Tok Guru ( Nik Aziz ) sedar lambang saIib sudah tiada di bumbung gereja dan mahu tahu apa yang berlaku.

“Exco itu kata Nik Aziz memberitahunya jika orang PAS yang minta saIib itu diturunkan, tolong letakkannya semula (di bumbung). Jadi exco itu tanya saya apa yang terjadi,” katanya.

Beliau berkata bekas mursyidul am PAS itu perlu melakukan pusingan U di depan greja itu untuk ke pejabatnya.

“Saya fikir dia mesti perasan yang salib itu sudah tiada,” katanya lagi.

Hu yang kini bersama Amanah – parti serpihan PAS – berkata beliau kemudian bertanya kepada pihak greja tentang perkara itu.

“Saya diberitahu saIib itu diturunkan buat sementara untuk kerja penambahbaikan kerana bumbung bocor dan akan dipasang semula apabila kerja itu selesai.”

Ins1den itu juga disebut seorang bekas guru besar di Kelantan, Jerome Fernandez, dalam sebuah artikeI yang diterbitkan semula di akhbar KatoIik, Herald, pada Mac 2015, sebulan selepas kemat1an Allahyarham Nik Aziz.

Dalam artikel bertajuk “The Tok Guru I Knew” ( Tok Guru yang saya kenali ), Fernandez berkata Nik Aziz memberitahu pihak gereja bahawa pejabat menteri besar akan menanggung kos penambahbaikan.

Beliau juga berkata Nik Aziz ada bertanya sama ada vandaIisme menjadi punca kerosakan.

“Satu hari pderi terima panggilan daripada pejabat menteri besar. Pegawai berkata Tuan Guru sedar salib di bumbung gereja sudah tiada.

“Pderi berkata ia bukan kerana vandaIisme. SaIib itu jatuh kerana ribut pada malam sebelumnya,” katanya.

Artikel itu berkata lagi, selepas berbincang dengan Nik Aziz, pegawai itu berkata: “Menteri besar mahu gereja gantikan salib dan hantar bil ke pejabat menteri besar untuk pembayaran. Menteri besar merasakan sebagai ketua kerajaan beliau bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku.”

Pada April 2015, Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail turut menyebut kejdian itu. Dalam versinya, Wan Azizah berkata Nik Aziz melawat gereja itu dan bertanya tentang saIib yang hiIang.

Menurut Wan Azizah, Nik Aziz kemudian diberitahu ia diturunkan sementara kerja penambahbaikan berjalan.

“Beliau benar-benar ambil berat dan inilah Islam,” kata Wan Azizah ketika itu.

Pada masa itu Wan Azizah mengulas tentang pr0tes di Taman Medan di Petaling Jaya di mana sekumpulan mendsak lambang saIib di sebuah bangunan gereja di situ diturunkan.

Seorang tokoh yang dihormati rakan dan lawan, Allahyarham Nik Aziz meninggaI pada tahun 2015 ketika berusia 84 tahun. Beliau berundur dari jawatan menteri besar dua tahun sebelumnya.

sumber : Malaysia Kini

Harap Maaf