Anak Ali Puteh kritikal selepas 12 jam pembedahan injap jantung

SELEPAS menjalani pembedahan selama 12 jam berikutan masalah injap jantung terbalik pada Isnin, anak kepada pelawak Ali Puteh kini hanya bergantung pada mesin bantuan pernafasan.

Menurut Ali, doktor mengesahkan anak keduanya yang diberi nama Sharifah Nur Ainul Mardhiah mengalami komplikasi pada paru-paru selepas selesai pembedahan.

“Buat masa kini, masih belum ada perkembangan positif. Selepas 12 jam jalani pembedahan betulkan injap jantung, Ainul mengalami komplikasi pada paru-paru pula.

 

Ali mohon peminat mendoakan bayi keduanya.

“Biarpun doktor sudah cuba sedaya upaya namun darah terlalu banyak masuk pada paru-paru. Sekarang Ainul bergantung pada mesin bantuan pernafasan 100 peratus.

“Doktor hanya beri 50-50 saja. Hanya mampu berdoa semoga ada keajaiban daripada Allah,” kata Ali ketika dihubungi mStar pada Selasa.

Ali meluahkan perasaan sedih terhadap keadaan anaknya yang mengalami komplikasi pada paru-paru selepas selesai menjalani pembedahan injap jantung terbalik pada Isnin di Instagramnya.

Rata-rata netizen dan rakan selebriti turut mendoakan agar anak perempuan Ali itu cepat sembuh.

Ainul kini masih dalam pemerhatian dan dirawat di Hospital Serdang.

Menerusi laporan mStar pada 28 Ogos lalu, Ali mendedahkan bayinya ketika itu sedang bertarung nyawa akibat mengalami masalah injap jantung terbaik dan jantung berlubang.

 

Ainul dirawat sejak Ogos lalu.

Sebelum ini, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan memberitahu anaknya dilahirkan secara normal di Pusat Rawatan Islam Khilal, Taman Melawati, Kuala Lumpur pada 6 Ogos lalu.

Bagaimanapun, pada hari kelima bayi itu disahkan menghidap jaundis dan dipindahkan ke Hospital Ampang pada 12 Ogos lalu.

Ali dan isterinya, Melati Fitri Abdullah turut mempunyai seorang lagi cahaya mata bernama Sharifah Nur Aaira Qaireenrusia yang kini berusia dua tahun.

Sumber: Mstar

Harap Maaf