Anak DiHaIau Setelah DiRgoI Abang Kandung

BARU-baru ini tuIar perkngsian seorang pengguna Twitter @chairman_GLC berkongsikan kjadian men1mpa seorang pelajar berusia 13 tahun yang dirgoI sehingga hamil oleh abang kandung.

Menurutnya, kejdian itu diddahkan oleh seorang doktor di Pantai Timur. Dalam perkongsian itu, mngsa yang kini hamil tujuh bulan telah dihalau dari rumah oleh ibu bapanya. Manakala, abangnya pula yang berusia 16 tahun dihantar ke sekolah pondok.

Katanya lagi, ibu bapa mngsa ada membuat Iaporan polis namun menarik balik Iaporan tersebut kerana bimbang anak lelaki mereka dimasukkan ke pnjra.

Mngsa kini dikatakan tinggal bersama keluarga angkat yang baru dua bulan dikenali kerana ibu bapanya tidak mahu penduduk kampung mengetahui kejdian tersebut. Lebih menyedihkan, ibu bapa mngsa juga tdak melawat anak mereka sejak November 2021.

Ditanya mengenai perasanaanya, mngsa berkata dia m4rah dengan abangnya namun mengakui sed1h kerana tidak dapat bersekolah seperti biasa.

“Ini semua bukan salah awak, saya berasa kasihan dengan awak dan bayi (yang dikandung). Semoga Allah memberikan kekuatan dan perlindungan kepada awak,” kata doktor itu.

Difahamkan, sudah ada individu yang bersetuju untuk mengambil bayi tersebut sebagai anak angkat.

Dalam perkongsian itu juga, pengguna Twitter itu memaklumkan perkembangan terbaru dimana Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) turut dilibatkan dalam k3s berkenaan. Dia juga diberitahu, Iapuran polis telah dibuat oleh pihak hospital dan klinik sebelum ini.

Perkongsiannya itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang meluahkan rasa m4rah dengan kejdian men1mpa mngsa.

Malah, ramai yang mempersoaIkan t1ndakan ibu bapa tersebut yang seolah mengagungkan anak lelaki namun anak perempuan mereka dihaIau.

“Saya tidak faham dengan orang yang mengagungkan anak lelaki, sayang tak mahu anak masuk jeeI, adik pula dicampak jauh-jauh. Bukan dia minta kena rg0I,” tulis seorang netizen.

sumber : GulaPop

Harap Maaf