Bhaya “Vape” Bukan Kepada Penggunanya Sahaja Tetapi Boleh Sebabkan Kmtian Bayi Secara Tiba-Tiba

TELAH banyak kmtian direkodkan ak1bat vaping atau menghisap vape yang ternyata amat merbhaya bukan sahaja kepada penggunanya malah juga kepada orang di sekelilingnya.

Asap vape yang memiliki bau dan rasa seakan-akan gula-gula, lolipop serta kordial buah-buahan seperti anggur dan strawberi menyebabkan ramai yang menganggapnya kurang memudaratkan berbanding asap tembakau.

Kebanyakan penghisap rokok tembakau juga mula bertukar kepada menghisap vape kerana berfikiran asap vape yang berperisa ini selamat digunakan bagi merawat ketag1han merokok walaupun tiada bukti yang menyokong dkwaan ini.

Ramai yang tidak menyedari, bahan dalam bentuk asap serta wap vape yang dihembus ke udara itu juga akan disedut oleh orang lain dan memberi impak kepada persekitaran yang dikenali sebagai second hand dan third hand vaping.

Seorang doktor di bahagian kardiologi Institut Jantung Negara (IJN) iatu Dr Iskandar Mirza telah menerangkan lagi tentang bhaya vaping terhadap orang lain terutamanya kepada kanak-kanak dan ibu mengandung dalam satu hantarannya di Facebook.

Kita sudah sedia maklum vaping adalah merbhaya kepada kesihatan. Tapi apa kesan terhadap second atau third-hand vaping..?

Adakah golongan 2nd dengan 3rd hand vaping ini juga akan mendapat kesan yang sama dengan first hand vaping..?

Definisi

1st hand : Tukar hisap vaping.

2nd hand : Asap/wap vaping yang disedut oleh orang sekeliling dari first hand vaping.

3rd hand : Asap/wap yang melekat pada karpet, dinding, baju dan permainan kanak-kanak.

Itu sebabnya bau asap rokok/vape masih lama di dalam kereta perokok.

2nd dan 3rd hand vaping juga tidak terlepas dari mendapat kesan sampingan kimia melalui sedutan dari udara atau melalui kulit.

Lebih bhaya kepada kanak-kanak kerana mereka mudah untuk memasukkan objek ke dalam mulut, maka toks1n ini senang untuk menyerap dalam badan mereka.

Kenapa kita perlu risau kepada 2nd dan 3rd hand vaping..?

Ianya boleh menyebabkan:

-Knser

-Penyak1t jantung

-Kerusakan paru-paru

-Asthma

Bagaimana pula kesan kepada ibu mengandung..?

Ianya akan menyebabkan:

-Kelahiran bayi pramatang

-Kmtian di dalam kandungan

-Kmtian bayi secara tiba-tiba (sudden infant daeth syndrome)

Kepada kanak-kanak atau pesak1t asthma, dengan menjadi 2nd atau 3rd hand vaping, ris1ko untuk mendapat srngan asthma adalah tinggi.

Sayangi keluarga anda. Berhenti vaping. Amalkan gaya hidup yang sihat.

sumber : Odisi

Harap Maaf