Nasihat WHO Boleh Cetus Panik Dalam Kalangan Rakyat Malaysia

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bimbang dengan nasihat Pengarah Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) bagi rantau Asia Pasifik Barat, Dr Takeshi Kasai agar Malaysia bersedia menghadapi kemungkinan penularan wabak Covid-19 yang lebih luas akan menyebabkan rakyat menjadi panik. Menterinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, penilaian pihaknya mendapati situasi jangkitan Covid-19 yang sebelum ini dikenali sebagai koronavirus … Read more

“Dah Tua Pun Tak Ada 0tak!” – Marah Betul Chef Wan Pada Lelaki Ini

Pada satu entri di Instagram miliknya, Dato’ Redzuawan Ismail atau lebih mesra dipanggil Chef Wan berkongsi satu klip video yang dipercayai dari negara jiran. Klip tersebut memaparkan seorang pemuda membuka botol air di bahagian jualan air di sebuah pasaraya. Dengan seorang teman yang mengambil video, pemuda tersebut membuka botol air, meminum sedikit seolah-olah merasa air … Read more

Ada sebab kangkung dikatakan boleh cegah koronavirus

SEBELUM ini mungkin ramai yang memandang rendah terhadap sayur kangkung kerana ia dikategorikan sebagai makanan murah dan senang didapati. Tetapi saranan doktor kesihatan profesional (MBBS), Dr Noordin Darus ketika menghadiri wacana Sinar Harian Siri 155 bertajuk: Koronavirus: Adakah kita lambat bertindak? agar makan lebih sayuran termasuk kangkung membuatkan ramai mula memberi perhatian kepadanya. Mana tidaknya, kangkung … Read more

Cara Bersihkan Rahim Selepas Haid Dengan Minum Air Rebusan Ini.

Selepas haid, sebaiknya wanita amalkan minuman yang dihasilkan dari air rebusan bahan-bahan alami. Tak perlu pun nak minum setiap hari, mencukupi jika diamalkan sebulan dua kali. Sebabnya semasa haid, kita akan kehilangan darah. Masa inilah juga keluarnya mukus mahupun sel-sel yang dah mati. Sebab itulah walaupun masih anak da ra, kita kena pelihara rahim agar … Read more

Nasi Sejemput Campur Kicap, Dua Ketul Leher Ayam Di Taska

Setiap kali memikirkan tempat asuhan dan tadika yang menawarkan caj berpatutan dengan kemampuan kewangan, pasangan ibu bapa sentiasa dalam dilema. Mereka sanggup berkorban apa sahaja termasuk ‘mengikat perut’ serta melakukan kerja sampingan demi memastikan peruntukan bagi tujuan itu mencukupi demi mendapatkan khidmat terbaik untuk anak kesayangan. Namun, alangkah terkilan rasa di hati apabila perkhidmatan yang … Read more

Dua Dr menyelamatkan Byk Nyawa dengan Melanggar Protokol – Virus Nipah

Disebalik kekecohan penularan Wuhan Coronavirus ini, ia mengimbas kembali betapa Malaysia sebenarnya pernah dilanda wabak penyakit yang berbahaya ketika itu iaitu virus Nipah. Pada tahun 1998 virus Nipah yang berasal dari negara kita menyebabkan 105 orang mati, sehinggalah punca utamanya ditemui iaitu dari ladang babi itu, kerajaan mengambil keputusan melupuskan sejuta ekor babi bagi mengatasi … Read more

Pecah Perut Bila Sharifah Shahirah Buat Tutorial Guna Tandas

Tutorial pakai tudung dah biasa kita tengok. Tapi tutorial guna tandas jarang dibuat orang. Pengacara, pelawak dan pelakon Sharifah Shahirah atau Shiera baru-baru ini telah berkongsi video beliau mencuci tandas di kedai makan miliknya. View this post on Instagram Tutorial tandas Cara guna tandas Al maklumlaa bila aku cuci..kuat mengungkit Dulu pekerja yang cuci..tapi dah … Read more

Koronavirus: Kanak-kanak warga China dirawat di Langkawi sembuh, dibenar pulang

SEORANG kanak-kanak perempuan warga China yang menjalani rawatan di Hospital Sultanah Maliha, Langkawi, Kedah bagi 2019 novel koronavirus (2019-nCov) dibenarkan pulang setelah sembuh dengan hasil ujian pengesanan ulangan bagi virus itu didapati negatif. Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan pada Selasa malam berkata kes berkenaan menunjukkan bahawa jangkitan 2019-nCoV boleh dirawat dan … Read more

Ketahui Apa Fungsi Putih-Putih Yang Ada Pada Bayi Ketika Lahir

Buat golongan wanita yang pertama kali menjadi ibu pasti tertanya-tanya lapisan putih yang ada pada tubuh bayi setelah dilahirkan. Jangan risau kerana ianya adalah sesuatu yang mempunyai manfaatnya tersendiri kepada bayi anda. Menurut perkongsian daripada @muhammadeizat di laman twitternya mengenai kepentingan vernix kepada bayi yang ramai tak tahu. Apeni? Vernix susah payah buat keje, kelapa yang dapat … Read more

Ibu muda nafi suntikan vaksin punca kematian zuriat sulung

LULUH hati seorang ibu apabila fakta mengenai kematian anak sulungnya yang baru dilahirkan di sebuah hospital swasta di Johor Bahru pada Oktober lalu diputarbelitkan untuk mengelirukan orang ramai mengenai vaksin. Menurut Dzurriana, dia terkejut apabila luahan hatinya di Facebook yang meratapi pemergian anak sulungnya selepas lima hari dilahirkan dikongsi kumpulan anti-vaksin di platform media sosial itu … Read more

Harap Maaf