Dikcam Gara-Gara Dkwaan “HlV Adalah Hukuman Daripada Tuhan”

SEORANG penolong pegawai perubatan diserang oleh netizen apabila dia bertindak mendkwa mereka yang dijangk1ti penyak1t H1V adalah sebahagian daripada hukuman tuhan. Dkwaan beliau ini bukan sahaja tidak wajar, malah mengeruhkan lagi usaha kerajaan untuk menentang stigma buruk dan dskriminasi yang selalu ada pada pesakit H1V di kalangan masyarakat di Malaysia.

Mohd Izham, seorang penolong pegawai perubatan perubatan di Klinik Kesihatan Kuala Perlis sudah pun menutup akaun TikTok beliau, sehari selepas videonya tu1ar di media sosial. Dkwaan beliau ini jelas tidak boleh diterima sehingga ada yang sudah pun membuat aduan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengambil tindakan ke atasnya.

Video yang mula tular sejak semalam itu memaparkan Mohd Izham memberitahu pengikutnya tentang seorang pesak1t yang mengaku mempunyai beberapa pasangan sksual setelah didapati pos1tif H1V.

Di dalam video tersebut, Izham berkongsi cerita tentang pesakitnya bernama Azrul yang datang mengadu kepadanya mengenai masalah kesihatan yang dialami olehnya di bahagian kemaluan.

“Samada tiga benda.. satu H1V, yang kedua Sifil1s dan yang ketiga Gonorrhea, jadi dia menjalani ujian darah,” kata Mohd Izham dalam video tersebut sambil berkongsi mengenai kud1s yang dia lihat pada pesak1t tersebut.

“Azrul ni memang ada H1V. H1V positif boh..,” tambahnya. Dia yang mempunyai 137,000 pengikut, juga menyatakan rasa terkejut ketika mendengar cerita mengenai “skandal” Azrul.

“Tuhan menciptakan H1V sebagai hukuman bagi mereka yang telah melakukan hubungan s3ks di luar nikah,” katanya kemudian, mendesak mereka yang melakukan hubungan s3ks sebelum menikah untuk “bertaubat”.

H1V dan caranya merebak

H1V atau Human Immunodeficiency Virus adalah 4abak yang mempunyai kekuatan untuk memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan A1DS. Kesan kepada penyak1t ini adalah pesak1t akan mudah mendapat jangk1tan kuman dan k4nser.

H1V mudah dijangk1ti melalui cecair badan seperti darah, air mani, cecair faraj dan susu ibu. Ia juga boleh merebak melalui hubungan seks bebas bersama individu yang telah dijangk1ti, seorang penag1h yang berkongsi jarum suntikan, mereka yang membuat pemindahan darah dan organ yang sudah tercemar dengan w4bak ini serta ibu yang telah dijangk1ti boleh merebakkan H1V kepada bayinya ketika dalam rahim, melahirkan atau sewaktu menyusu.

Walaupun H1V kuat di dalam badan manusia, tetapi ia lemah jika terdedah kepada luar badan manusia. Ia juga tidak akan menjangk1ti manusia dengan sentuhan seperti berjabat tangan, memeluk atau bekerja dengan pesakit A1DS, ia tidak akan menu1ar jika anda berkongsi perkakas atau makanan dengan seorang pesakit A1DS, ia juga tidak merebak melalui bersin, batuk, berpeluh dan gigitan nyamuk.

Komen orang ramai

Setakat ini masih tiada apa-apa kenyataan yang dibuat oleh pihak klinik dan KKM. Difahamkan bahawa akaun media sosial Mohd Izham sudahpun ditutup untuk tatapan umum. Sejak video itu tu1ar di laman Twitter, ia telah ditonton oleh ribuan orang.

Seorang doktor yang tidak mahu disebutkan namanya berkata kepada media bahawa isi kandungan video tersebut sebenarnya baik, namun kekurangannya adalah apabila Izham mula menghukum pesakitnya, di mana ia sama sekali terpesong dari segi etika seorang pengamal perubatan.

“Sebagai pengamal perubatan, kita tak patut jatuh hukum dekat seseorang, lagi-lagi kalau kita cakap benda tu betul-betul depan pesak1t yang sedang kita rawat. Itu adalah satu kesalahan.

“Apa yang kita patut buat adalah rujuk kes tersebut kepada doktor, dengan itu doktor tersebut boleh terangkan dengan lebih jelas apa sifat sesebuah penyakit itu pada pesakit tanpa ada unsur dskriminasi kepada agama atau menakut-nakutkan orang atas nama kemat1an. Pegawai perubatan sepatutnya menenangkan pesakitnya dalam apa juga keadaan, walaupun pesakitnya melakukan sesuatu yang salah dari segi akhlak atau agama,” kata doktor tersebut kepada media.

Walaupun video itu berisi nasihat yang baik, namun untuk menghukum seseorang disebabkan masa lalu dan kisah peribadinya adalah salah bagi seorang pengamal perubatan.

Tambahan pula, stigma yang wujud di kalangan masyarakat di Malaysia mengenai penyakit H1V masih menebal dan sebagai seorang pengamal perubatan, Izham sepatutnya membantu dalam memberi pengetahuan yang meluas mengenai penyakit ini.

sumber : vocket

Harap Maaf