DiTanya Mengenai LuckDown, Ini Jawapan Mengejutkan KJ Kepada Orang Ramai

PERTANYAAN wartawan berkenaan perlaksanaan perintah berkurung atau luckdown, ketika sidang media yang berlangsung semalam, menerima maklum balas yang tegas daripada Menteri Kesihatan, YB Khairy Jamaluddin.

“No no no, we donโ€™t mention the “L” (kita tak sebut lagi perkataan L itu).” balas beliau.

DITANYA MENGENAI L0CKD0WN

Beliau ketika menegaskan perkara itu, menyifatkan kaedah sekatan pergerakan, per1ntah berkurung dan seumpamanya adalah langkah ke belakang.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan menyelaras segenap langkah pembendungan dan kawalan wabak menerusi pendekatan lebih terangkum.

“Langkah pembendungan jngkitan CVD-19 akan dibuat bersandarkan kaedah yang berkesan dan tidak keterlaluan, berbanding pelaksanaan sekatan pergerakan atau “Iockdown”. Sebaliknya semua tindak balas akan dibuat mengikut kaedah yang berkesan, tetapi tidak keterlaluan.โ€ hujah beliau.

Mengulas lanjut 1su sempadan negara, beliau berkata, sempadan dibuka kerana ianya diperlukan masyarakat terutama mereka yang belajar di luar negara, warga asing yang datang ke Malaysia untuk meniaga dan pelbagai lagi.

“Sampai bila lagi pun kita nak tutup sempadan, sebolehnya kita nak bergerak ke hadapan, tanpa perlu toleh ke belakang lagi, justeru perkataan “L” itu patah balik belakang.”

“Memang kita sedaya upaya nak elakkan per1ntah berkurung atau sekatan pergerakan,” katanya pada sidang media di Parlimen, semalam.

sumber : Berita Harian Online

Harap Maaf