Doktor Di Unit Kcemxsan HospitaI Ini Kongsikan PengaIaman Yang Mampu Menyentuh Perasaan Seorang Insan

KALAULAH kami tak pakai PPE, orang akan nampak air mata kami berIinangan setiap kali terpaksa masukkan tiub untuk intub4si.”

Itu antara Iuahan hati Dr Ngazraini Abdul Maei, 40, p4kar b1us di Unit Kcem4san Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Kluang, Johor yang saban hari menunaikan tanggungjawab merawat pesak1t cvd19.

Menurutnya, situasi penuh emos1 sering kali berlaku terutamanya di saat mereka membantu pesak1t cvd19 membuat panggilan terakh1r kepada keluarga sebelum ditidurkan.

Tambahnya lagi, tugas petugas hospitaI bukan sekadar merawat, bahkan juga ‘menggantikan’ keluarga pesak1t yang tidak dapat berada di sisi insan tersayang.

“Kami orang terakh1r yang bantu mereka ucapkan syahadah, kami jugalah yang perlu sampaikan sebarang berita bvruk kepada keluarga pesak1t. Tugas ini bukan mudah sebab ia bukan saja menjej4skan emos1 keluarga tapi menggvgat emos1 kami.

“Setiap kali buat panggilan video, saya sendiri rasa sed1h sangat sebab kita sedar ini mungkin kali terakh1r mereka tatap wajah ahli keluarga masing-masing, bayangkan perasaan mereka yang sudah berbulan tidak bertemu keluarga,” katanya kepada media.

Point Blur_Jul242021_123629

Prosedur intubasi sedang dilakukan terhadap salah seorang pesakit.

Sayv ketika sampaikan berita bvruk​​​​​

Menurut Dr Ngazraini antara pengaIaman yang sukar untuk dilupakannya adalah k3s kemat1an seorang bapa yang sudah lama terp1sah dengan keluarganya.

“Masa kami telefon keluarga untuk maklumkan mengenai prosedvr intubasi, keadaan pesak1t memang sudah agak tervk, kami memang merasakan peluang untuk dia selamat agak tipis dan pada ketika itu baru kami diberitahu rupa-rupanya anak-anak dan isteri dah tiga bulan tak jumpa dengan pesak1t.

“Lepas beberapa hari di unit kcemasan, pesak1t berkenaan meninggaI dunia. Saya sed1h sangat sebab kita tak dapat beri penutup (yang baik) untuk setiap pesak1t,” katanya, terkiIan.

Menurut Dr Ngazraini keadaan bertambah h1ba apabila melibatkan pasangan yang mempunyai anak-anak yang masih kecil.

“Anak-anak kecil ini mereka tak faham, kita kata nak bagi ayah “tidur” jadi minta mereka peluk cium ayah, mereka tanya “bila ayah nak bangun?”.

“Itu soalan yang saya memang tak dapat nak jawab,” katanya, dalam nada yang tersekat-sekat.

Doktor merawat pesakit Covid-19 berkongsi detik menemani pesakit membuat panggilan terakhir pada keluarga sebelum mereka dikomakan. - Tiktok Tyrazizi

Ibadah terakh1r sebelum ditidurkan

Bercerita lanjut, Dr Ngazraini berkata petugas barisan hadapan akan berusaha untuk memastikan setiap pesak1t berpeluang memohOn m4af kepada keluarga serta melaksanakan ibadah terakh1r mereka sebelum diletakkan dalam keadaan k0ma.

“Ada sekali kami nak tidurkan pesak1t tapi azan Maghrib, jadi kami berhenti dulu sebab kami fikir ini mungkin solatnya yang terakh1r. Kalau ikutkan memang oksigen pakcik tu dah tak berapa cantik, jadi kami bantu dia ambil wuduk dan lakukan proses intubas1 selepas pakcik berkenaan selesai menunaikan solat

“Sekurang-kurangnnya kalau dia tak bangun pun dia “pergi” dalam keadaan sudah mendirikan solat. Kami juga akan pastikan setiap pesak1t beragama Islam mengucap syahadah terlebih dulu sebelum kami tidurkan,” ceritanya lagi.

Point Blur_Jul242021_195513

Petugas menukar posisi pesakit kepada melentang.

Panggilan terakh1r sebelum ditidurkan

Selain bermaaf-maafan, menurut Dr Ngazraini panggilan terakh1r juga memberi peluang kepada ahli keluarga pesak1t untuk memberi dorongan serta kata-kata semangat kepada pesak1t sebelum mereka ditidurkan.

“Ada sekali tu dalam pukul 1 pagi, kami nak tidurkan seorang pesak1t ini jadi saya minta dia telefon keluarga, dia telefon isterinya, lepas tu saya tanya mak ada lagi tak? Dia kata ada jadi saya suruh telefon mak, tapi dia kata mak dah tidur.

“Saya minta dia telefon juga emaknya untuk minta maaf, saya kata tak apa seorang mak mesti bangun, dan memang betul mak dia angkat telefon dan terkjut sangat sebab tak sangka keadaan anaknya sebegitu tervk.

“Kemudian pernah juga kami nak tidurkan pakcik ini dan apabila telefon keluarga semua ramai-ramai kebetulan tengah bersedia nak buat solat hajat, jadi dengan bertelekung, bersongkok, mereka bermaafan dan beri kata-kata semangat, kita yang melihat memang rasa sayv sangat,” katanya.

PhotoGrid_1627099694624

(Kiri) petugas kes1hatan berehat sebentar sementara menunggu pesakit lain manakala (kanan) petugas selepas doffing.

Rasa seperti dit3mbak !

Sementara itu, seorang lagi petugas, Dr Syahirah Zafirah Sukardi, 29, yang turut bertugas di hospital yang sama berkata, antara soalan yang sering diterima mereka adalah tentang peratusan pesak1t untuk sembuh.

“Setiap kali dapat soalan ini saya rasa macam kena t3mbak, saya memang tak boleh nak jawab. Selalunya saya akan tarik nafas dahulu kemudian saya akan cakap, okay, ajaI mavt itu kerja Tuhan, kita semua perlu berdoa banyak-banyak supaya urusan pesak1t dan urusan kami yang ingin membantu pesak1t dipermudahkan,” katanya.

20210724_120112

(Kiri) Dr Ngazraini dan Dr Syahirah (kanan) bertugas di Unit Kc3masan HospitaI Che Sultanah Hajjah Khalsom, Kluang, Johor.

Berkongs1 lagi pengalamannya, kata Dr Syahirah, dia pernah berhadapan dengan s1tuasi yang mana pesak1t meminta ruang untuk menulis was1at sebelum dit1durkan.

“Pesak1t mengh1dap kans3r dan keadaannya ketika itu memang agak kr1tikaI, jadi bila kami beritahu yang dia perlu ditidurkan dia minta pen dengan kertas, dia cakap nak tulis was1at.

“Masa buat panggilan dengan keluarga pun dia dah tak mampu nak bercakap sangat, jadi dia cuma angguk sahaja bila anak-anak minta dia kuat,” ujarnya, menambah pesak1t tersebut bagaimanapun tidak dapat diseIamatkan.

Menurut Dr Syahirah pesak1t tersebut menulis was1at tersebut di buku conteng miliknya, namun buku tersebut tidak dapat diberikan kepada keluarga kerana ris1ko meny3baran v1rus.

“Buku tersebut kita kira “d1rty” jadi kita tak pulangkan kepada keluarga, selalunya kalau dokumen penting seperti kad pengenalan staf kami akan sanit1se terlebih dahulu tapi buku ni tak boleh.

“Jadi kami ambil gambar, print elok-elok, kemudian diserahkan kepada keluarga,” katanya.

Tolak intubas1, takvt tak bangun semula

Dr Syahirah berkata sesetengah pesak1t menoIak prosedur intubas1 ini kerana tidak yakin mereka akan bangun semula.

Berkongsi pengalamannya merawat seorang ibu pada malam raya tahun lepas, Dr Syahirah berkata rasa tanggungjawab ibu tersebut terutama sekali kepada anak-anaknya yang masih kecil membuatkan dirinya takvt untuk berhadapan dengan s1tuasi terp4ksa ‘dik0makan’.

“Sepanjang malam saya perlu pujuk dia untuk buat intubas1 sebab dia rasa raIat tak dapat berjumpa dengan suami dan dia rasa keadaan dirinya okay, tapi bacaan oksigen dalam darah memang rendah dan pernafasannya pun laju.

“Kami buat panggilan video kepada suaminya… adalah beberapa kali pesak1t menangis, suaminya juga, tidak ketinggalan saya dan jururawat pun menangis, sed1h sangat bila membayangkan yang malam tu malam raya, selalunya waktu ini kita akan bersama keluarga, bergembira tapi malam itu sebaliknya,” katanya seb4k.

Persepsi saIah terhadap prosedur intubasi

Menurut Dr Ngazraini pandangan sesetengah pihak bahawa pesak1t yang diintubas1 tidak akan sembuh, itu kurang tepat malah jumlah pesak1t intubas1 yang terselamat juga jauh melebih jumlah pesak1t yang terk0rban setelah di1ntubasi.

“Pesak1t yang memerlukan intubasi ini semestinya berada dalam keadaan kritikaI… mereka sukar untuk bernafas, oksigen rendah, tekanan darah tak stabil dan mungkin juga organ lain sudah terk3san dan mulai r0sak.

“Intubas1 ini dilakukan supaya fungsi organ-organ penting yang sudah “kep3natan” dapat diambil alih sementara mesin, contohnya pesak1t akan dapat oksigen terus dari mesin sekali gus memberi peluang kepada otot-otot dada ber3hat,” katanya.

“Justeru tiada istilah lepas intubas1, mat1, kami sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik kepada pesak1t,” katanya.

IMG-20210722-WA0015

Selain di unit kcem4san Dr Ngazraini dan Dr Syahirah turut membantu k3s-k3s posit1f cvd-19 yang memerlukan pembed4han seperti k3s ibu ingin bersalin.

KecekaIan seorang ibu meIawan cvd19 demi keluarganya

Menurut Dr Ngazraini semangat jugang serta kecekalan seorang pesak1t wanita yang terp4ksa beliau 1ntubasi baru-baru ini telah berjaya membawanya mengharungi dvgaan tersebut.

“Dia dan suami posit1f tapi suami kuarantin di tempat lain, anak masih kecil, tak sampai setahun lagi, tapi anak negat1f cvd19.

“Dia telefon suami dan mohon maaf, minta doakan dia supaya kuat, masa tu suami dia yang menangis teresak-esak, tapi dia sangat kuat dia cakap “jangan menangis, saya kuat, saya akan sembuh, saya akan tidur dua tiga hari dan akan bangun”.”

“Lepas dua tiga hari memang dia bangun, kami gembira sangat sebab boleh cabut tiub pernafasan tapi keesokkan harinya, kami terima berita suami dia pula yang perlu ditidurkan,” ujar Dr Ngazraini, menambah suami pesak1t tersebut turut selamat.

Perasaan yang svkar digambarkan

Sementara itu, menurut Dr Ngazraini, tiada apa yang lebih menggembirakan mereka selain daripada melihat pesak1t sembuh dan pulang semula ke pangkuan keluarga.

“Pen4t memang pen4t tapi bila melihat pesak1t yang kita rawat sembuh timbul satu perasaan yang susah untuk saya gambarkan, rasa seronok tu lain macam bila kita boleh cabut tiub pernafasan dan pesakit boleh buat panggilan pada keluarga, kemudian balik ke pangkuan mereka.

“Memang kami rasa sedih bila ada yang meninggaI, rasa lemah semangat tapi realitinya, pesak1t yang terseIamat jauh lebih ramai dari mereka yang meninggaI dunia,” katanya.

PhotoGrid_1627106523348

Antara pesak1t cvd-19 yang berjaya untuk sembuh.

Sama seperti orang lain, Dr Ngazraini yang sudah setahun tidak bertemu keluarganya yang menetap di Selangor, turut berharap agak pandem1k ini dapat berakh1r dengan segera.

“Kita perlu ikut arahan yang dikeluarkan kementerian kes1hatan dan kerajaan, patuh kepada SOP sebab ini amanah yang perlu dipikul bersama.

“Buat barisan hadapan terutama sekali mereka yang bertugas di Lembah Klang saya faham cabaran yang dihadapi, saya harap mereka kuatkan semangat, ini adalah kita, kita barisan hadapan yang dilatih untuk berdepan dengan s1tuasi sebegini jadi kita perlu kuat dan semoga semua orang selamat dan w4bak ini berakhir dengan segera,” katanya.

sumber : mStar

Harap Maaf