DUA EKOR KUCING MATl BUAT LELAKI INI TR4UMA TERHADAP VlRUS PARVO

PERASAAN piIu di hati, tak siapa mampu mengerti.

Begitulah Iuahan seorang lelaki apabila dua ekor kucing miliknya mat1, dipercayai terkena jangk1tan virvs parvo baru-baru ini.

Menurut Mohd Faizal Maklip, 32, kehadiran kucing-kucing itu bagaikan melengkapi kehidupannya selama ini.

Namun kini, semuanya tinggal kenangan dan svkar untuk dia menerima hakikat bahawa dua bulus kesayangan sudah pergi buat selamanya, meninggaIkan dia dan dua ekor kucing lain.

“Kucing pertama saya bela merupakan kucing l1ar yang selalu datang ke kawasan rumah. Hari-hari saya bagi makan, sangat manja.

“Setiap kali balik kerja, kucing tu sambut di pagar. Jadi saya ambil keputusan untuk bela sejak lebih setahun lalu. Saya gelarkan ia ‘Si Hitam’.

Si Hitam merupakan kucing pertama yang dibela Faizal sekali gus memberi kesan cukup mendalam buat dirinya.

“Akhirnya Si Hitam mat1 pada 30 Mei lalu. Seekor lagi kucing saya, baka Munchkin, pun mat1 kerana parvo beberapa hari sebelumnya,” ujarnya kepada media.

Mesra disapa Faizal, perancang perkahwinan dan jurusolek itu bagaikan travma selepas dua kucing miliknya mat1 dalam tempoh yang singkat.

Lebih piIv, dua lagi kucing belaannya yang masih hidup, turut mender1ta virvs itu sehingga perlu diberi rawatan dan perhatian tanpa henti setiap hari.

“Ketika dua ekor kucing saya yang mat1 tu menghidap parvo, saya berhabis ribuan ringgit pergi buat rawatan dan beli ubat, tapi tak sembuh sehinggalah mereka mat1.

“Kemudian dua lagi kucing saya kena virvs sama. Saya ambil nasihat pemilik-pemilik kucing lain, mereka suruh saya rebus ‘daun helikopter’ dan beri kepada kucing.

“Setiap jam bagi mereka minum air rebusan itu serta beri makan. Benda tu macam magic, mujarab. Hari ketiga dah nampak perubahan.

“Saya baca komen, semua cakap benda sama. Kucing ketiga dan keempat diberi air rebusan daun itu, sekarang dah back to normal.

Faizal cukup terkesan dengan kemat1an dua kucing itu.

“Namun saya difahamkan virvs itu bertahan enam bulan ke setahun. Jadi saya akan cuci rumah dengan cecair peluntur setiap hari.

“Saya masih takut ia akan berjangk1t lagi. Saya juga masih kuarantin dua kucing itu dalam sangkar mereka,” ujarnya.

Menurut jejaka yang menetap di Melaka itu, dia juga masih sed1h setiap kali mengimbas detik kemat1an dua kucingnya.

“Si Hitam tidur atas badan saya setiap malam. Lepas ia mat1, saya tiga hari tak makan. Kering air mata, memang melalak pada malam ia mat1.

“Tiga jam saya pangku ia naz4k, saya terbaca mesej seorang kenalan, dia minta saya berbisik kepada kucing.

Faizal menetap di Melaka dan mula membela kucing sejak lebih setahun lalu.

“Saya berbisik, kalau nak pergi (mat1), saya izinkan. Kalau tak, kena lawan sak1t tu.

“Si Hitam mat1 sambil pandang muka saya,” ujarnya dalam nada sebak.

Dalam pada itu, Faizal turut berkongsi video kematian kucingnya menerusi Facebook.

Panleukopenia atau parvo adalah keadaan di mana sel darah putih kucing berada pada tahap rendah dan ia berbahaya jika berlaku terutamanya pada anak kucing.

Penyakit ini disebabkan oleh virvs dan dapat tersebar melalui air liur, air kencing, najis dan air mata. Kucing jalanan atau kucing peliharaan yang bebas berkeliaran sangat beris1ko dengan penyakit ini.

Parvo boleh menyebabkan kemat1an terutamanya bagi kucing yang berusia setahun ke bawah.

sumber : mStar

Harap Maaf