Dua Kanak-Kanak DiDera Pengasuh, Suami Serta Anak Saudara Sehingga Cedera Fizikal

SEORANG pengasuh bersama suami serta anak saudaranya mengaku tidak bersalah di M4hkamah Sesyen, di sini hari ini, atas dua pertvduhan mengan1aya dua kanak-kanak berusia dua dan tiga tahun sehingga mendatangkan kecederaan fizikal.

Ketiga-tiga tertvduh, Fazelina Mohd Lias, 37, Mansor Saat, 57, dan seorang remaja perempuan berusia 13 tahun, membuat pengakuan itu selepas kedua-dua pertvduhan dibacakan bersama di hadapan Hakim Ahmad Fuad Othman.

Mengikut kertas pertudvhan, ketiga-tiga mereka yang mempunyai pemeliharaan ke atas dua kanak-kanak itu, telah mengan1aya dua kanak-kanak lelaki itu sehingga mengalami kecederaan fizikal.

Kesemua mereka did4kwa melakukan kesalahan itu di Taman Bukit Kempas pada 10 Jun lepas kira-kira pukul 3 petang.

Mereka didakwa mengikut S3ksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihvkum mengikut Seksyen 31 (1) Akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanvn Kes3ksaan.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh did3nda maksimum RM20,000 atau penjara maksimum 20 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pend4kwa Raya Muhammad Qaiyyum Ramlan menawarkan ikat jamin RM20,000 kepada pasangan suami isteri itu dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan tidak mengganggu saksi pendakwaan, manakala remaja itu ditawarkan ikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin iaitu penjaga kepada remaja berkenaan.

Kesemua mereka yang tidak diwakili peguam, memohon kepada m4hkamah agar jaminan dikurangkan memandangkan Fazelina merupakan suri rumah tangga dan mempunyai seorang anak manakala suaminya bekerja sebagai pemandu lori dan mempunyai pendapatan RM1,600 sebulan.

Hakim kemudian membenarkan ikat jamin dikurangkan kepada RM8,000 seorang dengan seorang penjamin untuk pasangan suami isteri itu manakala RM1,500 dan seorang penjamin bagi remaja berkenaan.

Kesemua tertuduh juga diarahkan melantik peguam.

M4hkamah turut menetapkan 22 Ogos ini untuk sebutan semula k3s serta penyerahan laporan akhlak dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

sumber : SiakapKeli

Harap Maaf