Terkini ! Ekonomi Malaysia adalah yang terbaik di Rantau Asia Tenggara

MALAYSIA: Malaysia diiktiraf oleh S and P ratings sebagai negara yang mempunyai ekonomi terbaik di rantau Asia Tenggara.

Untuk pengetahuan semua, Malaysia percaya bahawa dengan dasar fiskal yang telah dilaksanakan susulan pandemik cov-19 melanda merupakan satu respons yang paling baik dan tepat.

Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk SEri Zafrul Abdul Aziz memaklumkan bahawa dengan penarafan yang diberikan oleh S&P Global Ratings kepada negara telah melonjakkan lagi penarafan ekonomi Malaysia kepada yang terbaik di rantau Asia Tenggara.

Antara perkara yang telah menyumbang kepada kejayaan tersebut adalah kerana Malaysia merupakan antara negara yang telah berjaya membanteras wabak cov-19 dengan efektif di rantau Asia Tenggara.

Selain daripada itu, Malaysia meruapakan negara yang mengalami kemerosotan ekonomi paling kecil berbanding negara-negara lain kerana mengambil langkah drastik dan proaktif.

Tengku Zafrul menambah bahawa ia adalah susulan daripada langkah rangsangan dan pemulihan ekonomi yang dilakukan dengan segera bagi melindungi rakyat dan menyokong perniagaan dan memperkukuh ekonomi.

Seterusnya, International Monetary Fund atau IMF juga mengunjurkan ekonomi Malaysia akan berkembang dengan lebih pantas berbanding dengan negara Asean lain seperti Indonesia, Thailand, Vietnam dan lain-lain.

Menteri Kewangan turut berkata bahawa inisiatif dan langkah menerusi Pakej Rangsangan EKonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana semula ekonomi negara berjaya menyelamatkan dan menjana pekerjaan serta merangsangkan ekonomi Malaysia.

Jumlah sebanyak RM295 billion dibelanjakan oleh kerajaan bagi meringakan beban rakyat Malaysia dari segi kewangan dan membantu kepada pertumbuhan KDNK Malaysia pada 2020 ini.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : MySumber.net

Harap Maaf