Foto Ceria Bapa Dan Anak Ini Menang Anugerah Tapi Turut Simpan Seribu Satu Kisah

FOTO ceria yang memaparkan seorang bapa dan anak yang tidak mempunyai tubuh badan sempurna begitu ceria ini telah meraih anugerah tertinggi bersempena Anugerah Foto Antarabangsa Siena 2021.

Foto yang dirakam oleh seorang jurufoto bernama Mehmet Aslan ini sebenarnya menyimpan seribu satu kisah yang begitu menyyat hati.

Menurut Iaporan, kejadian menyyat hati berlaku pada keluarga itu saat b0m meIetup di bandar Idlib, Barat laut Syria.

Ketika kejdian, Munzir Al-Nazzal diIaporkan sedang berjalan menuju ke bandar tersebut dan telah kehiIangan kaki kanannya ak1bat Ietupan itu.

Namun, kesengsaraan yang dialami Munzir itu bukanlah pada dirinya tetapi terhadap anaknya Mustafa. Anaknya telah dilahirkan tanpa anggota badan itu tidak mempunyai kedua-dua belah tangan dan kaki.

Berlaku ketika P3rang Syr1a, isterinya Zeinab tidak sengaja terhidu gas sewaktu mengandungkan anaknya.

Kisah Foto Bapa Dan Anak Syria Siena Awards

Oleh sebab itu, Zeinab terpksa mengambil ubat yang berlebihan dan keadaan itu telah mengak1batkan gngguan perkmbangan saraf anaknya. Anak mereka mengalami s1ndorm tetra-amelia yang telah menyebabkan kecacatan anggota badan.

Mereka kemudiannya meninggalkan Syr1a dan menetap sebuah daerah di Turki sehinggalah bertemu dengan jurugambar Mehmet Aslan yang juga rakan mereka.

Menurut Mehmet, kisah kehidupan keluarga Munzir telah memberi ksan yang mendalam buat dirinya mengenai kepayahan hidup menghadapi peprangan. Foto itu turut dimuat naik menerusi akaun Instagram miliknya.

“Prang secara umumnya, adalah 1su yang ada di seluruh pelosok dunia, disebabkan itu saya mula mengambil gambar berkenaan 1su ini.

“Tetapi pada saya keluarga ini memberi ksan kepada saya mengenai situasi sukar yang telah mereka hadapi di saat prang tersebut berIaku.

“Saya tak sangka gambar ini akan mendapat jumlah perhatian yang sangat membrangsangkan, kerana pada saya gambar ini adalah sumber kebahagiaan bagi saya” katanya.

Kisah Foto Bapa Dan Anak Syria Siena Awards

sumber : Odisi

Harap Maaf