“Gadis K0ngsi keh1lang4n Abah Di Tiktok Raih perh4t1an ramai Org”

PED1H menerima perkhabaran bahawa bapa kesayangan telah mengh3mbusk4n naf4s terakhir, namun lebih pedih apabila tidak dapat insan berkenaan ketika saat-saat terakhir sebelum j3n4zahnya dik3bumikan.

Begitulah kisah p1lu yang dilalui oleh wanita ini saat bapanya, Roslan Ahmad, mengh3mbusk4n naf4s terakhir pada 5 Mei lalu.

Video yang dik0ngsikan di aplikasi TikT0k yang mem4parkan gambar kenangan bersama arw4h bapa dan diakh1r1 dengan gambar pus4ra lelaki tersebut, benar-benar mervntun hati net1zen.

“The hardest moment was I received the news that abah passed away (Saat yang paling sukar adalah apabila aku menerima berita pemergian abah), masa aku masih terl4ntar s4k1t di h0sp1t4l dan tak dapat tengok abah kebumi,” demikian kapsyen pada video berkenaan yang sehingga kini meraih lebih 201,000 jumlah tontonan.

Berkongsi cerita dengan mStar, Affea Firzana yang menetap di Pasir Gudang, Johor berkata 1ns1den pilu itu berlaku ketika minggu pertama umat Islam menyambut Ramadan.

“Ketika itu saya mula jatuh s4k1t. Bermula dengan demam dan s1mpt0m-s1mpt0m lain yang dial4mi pes4k1t c0v1d-19. Masa itu memang saya tak sy4k yang saya dij4ngk1ti v1rvs berkenaan. Ingat biasa sahaja.

Affea yang merupakan anak bongsu daripada lima adik beradik sangat rapat dengan arw4h abahnya.

“arw4h abah kata, dia tak s4nggup tengok saya s4k1t. Kalau boleh, biar dia yang t4nggvng kes4k1tan saya tu. Dipendekkan cerita, dua hari kemudian abah dis3r4ng gastrik. Bawa ke klinik dan dia dirujuk ke h0sp1t4l kerana bacaan gulanya tinggi.

“Abah memang ada diabetes dan darah tinggi. Dia dimasukkan ke z0n merah. Dalam masa yang sama, keadaan kes1h4tan saya merosot dan rupa-rupanya saya disahkan positif c0v1d-19.

“Ketika itu saya juga dimasukkan ke h0sp1t4l yang sama kerana alami ses4k naf4s. Walaupun di h0sp1t4l sama, kami ditempatkan di wad berasingan… saya minta nak tengok abah tapi doktor tak ben4rkan,” cerita wanita berusia 27 tahun ini.

Menurutnya, dia hanya mampu berhubung menerusi panggilan telefon untuk mengetahui p3rkemb4ngan kes1h4tan bapanya ketika itu.

Kenangan hari raya tahun sebelumnya di mana Affea mem3lvk arw4h abahnya.

“Abah beritahu lapar dan nak mandi, tapi saya sedih sebab tak mampu buat apa-apa memandangkan saya juga sedang s4k1t. Tiada ahli keluarga dibenarkan menemani abah. Malam tu, dia telefon pula abang.

“Menurut abang, suara abah masa tu dah lem4h. Akhirnya, abah mengh3mbusk4n naf4s terakhir tengah malam itu. Saya pula hanya mengetahui perkara tersebut sekitar pukul 3 pagi.

“Hair4n bila dapat WhatsApp bertalu-talu yang ucapkan takziah. Saya dah pel1k. Bila diberitahu berita itu, saya tak tahu nak rasa apa-apa. S3d1h sangat sebab tak dapat nak bersama-sama adik beradik lain uruskan arw4h abah.

“Saya anak yang paling rapat dengannya namun tak m4mpu bersama-sama dengannya ketika saat akhir. Itu yang buatkan saya ter4mat s3d1h,” ujar anak bongsu daripada lima adik beradik ini.

Menurutnya yang senang disapa sebagai Affea, dia dirawat selama 14 hari di h0sp1t4l dan masih dalam proses peny3mbuhan.

Tambahnya lagi, sejak bapanya dikebum1k4n, dia masih belum berpeluang untuk menziarahi pus4ra kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Saya hanya mampu kirim doa dari kejauhan buat masa ini. Juga hanya mampu t4t4p gambar pus4ra abah dari telefon bimbit.

Affea kini melanjutkan pelajaran peringkat Ijazah Sarjana (Master) dalam jurusvn Sumber Manusia.

“Sungguh pun begitu, saya reda dengan takd1r yang tertulis. Apa yang mampu buatkan saya ku4t adalah memikirkan arw4h abah ‘dijemput’ pada bulan yang baik. Juga kata-kata s0k0ng4n serta doa daripada orang ramai.

“Tak s4ngka perkongsian di TikTok meraih perhatian ramai. Saya sekadar nak kongsi kisah ini bersama orang lain, supaya mereka yang masih ada ibu bapa dapat menghargai orang tua masing-masing selagi masih ada masa,”ujarnya lagi.

sumber : mstar

Harap Maaf