“Mereka boleh c0nteng, tapi mereka tak boleh pätahkan semangat kami.” – Ini karya terbaru lukisan Suhaimi

“Mereka boleh c0nteng lukisan kami, tapi mereka tak boleh patahkan semangat kami.”

Jika diberi peluang, Muhamad Firdaus Nordin, 26, bersama dua rakannya, Muhammad Suhaimi Ali, 27, dan Abdul Hadi Ramli, 27, mahu melukis semula mural potret pemimpin negara yang sebelum ini dicem4ri laku muusnah atau vand4lisme pihak tidak bertanggungjawab.

Saki baki masih ada…

Untuk makluman, karya sedemikian masih lagi ada namun cuma terletak di lokasi yang berbeza dan skalanya tidaklah sama seperti sebelum ini. Mural tersebut dilukis sendiri oleh Miey Ali yang memaparkan barisan frontliner yang ‘diketuai’ oleh oleh Dr. Noor Hisyam.

Pelukis mural terkenal ini mengotakan janjinya untuk terus melukis walaupun hatinya pernah dir0bek selepas mural hasil seni kreativiti bersama rakan-rakan di Shah Alam telah dir0sakkan oleh 2 saspek yang tidak bertanggungjawab dan berhati jah4t.

Semoga mural yang terletak di Makan Heritage, Kota Damansara ini tidak menerima nassib yang sama dengan mural Shah Alam…

Padam lukisan supaya pemimpin tak dimaIukan

Salah seorang pelukis mural di Shah Alam, Muhammad Firdaus berkata, kata-kata ke5at yang dic0nteng di mural gerg4si memaparkan wajah pemimpin dan ikon negara di kawasan komersial Taman Cahaya Alam U12 di sini itu, bukan sesuatu yang boleh dipadam begitu sahaja.

Katanya, langkah menutup keseluruhan mural istimewa itu dibuat selepas perbincangan dengan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) demi kebaikan semua pihak.

“Biasanya kalau dic0nteng, kita boleh baiki sebab tiada risik0 untuk memalukan pemimpin dan ikon besar yang dilukis itu.

“Namun bila dic0nteng dengan kata-kata ke5at, kami ambil keputusan eloklah dipadam terus daripada diperbaiki atau ‘touch up’ kerana tindakan menc0nteng mungkin boleh berulang dan memaIukan juga.

“Kami boleh baiki dan cat balik kalau MBSA pasang lampu dan letak banyak kamera litar tertutup (CCTV) sebab kawasan itu memang gelap bila malam, CCTV yang ada pun milik kedai di situ.

“Sebelum dicat putih sepenuhnya, kami berbincang dulu. Kalau ikutkan, kami mahu ‘touch up’ sebab berasa sayang dah lukis, tetapi memikirkan kawasan itu berisik0 untuk kejadian berulang, kami setuju cat semua sekali,” katanya ketika ditemui BH

Beliau berkata, mereka sedia melukis semula mural potret pemimpin berkenan jika diberi kebenaran oleh MBSA berbuat demikian, asalkan kawasan itu berlampu dan dilengkapi CCTV.

Tak hilang semangat

Muhamad Firdaus adalah pelukis pertama tiba di lokasi sebaik dimaklumkan mengenai kejadian tu dan amat terkiIan melihat karya mereka dir0sakkan dengan c0ntengan kata-kata kes4t.

“Tuhan sahaja yang tahu betapa kecew4nya saya. Saya terkil4n betul bila tengok sendiri, sedih. Mula-mula saya tutup dengan kertas, kemudian saya teringat ada kanvas biru dalam kereta.

“Saya tutup sendiri lukisan itu dengan kanvas sebab tak nak orang ambil gambar lagi walaupun ketika itu dah vir4l. Saya tutup sebab rasa m4lu karya kami dic0nteng dengan kata-kata sedemikian tapi semangat untuk terus berkarya tetap ada,” katanya.

Beliau berkata, mereka mula menghasilkan mural Februari lalu, membabitkan dua pelawak popular, Allahyarh4m Abam Bocey atau Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, 32, dan Allahyarh4m Yussry Edoo atau Pak Yus Jambu, 39.

Ikon negara

Muhamad Firdaus dan dua rakannya melukis mural sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) membabitkan tiga ikon iaitu Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah; Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Selepas itu kami berhenti sebab PKP. Apabila Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula, kami rancang sambung balik lukisan dan isu C0VID-19 mencetuskan idea.

“Kami berbincang dan menambah ikon penting yang terbabit menangani C0VID-19 dan Alhamdulillah, ia siap sepenuhnya penghujung Jun.

“Namun begini pula jadinya. Tidak mengapalah, kami akan terus berkarya,” katanya.

Tolong letak CCTV depan belakang…

Sudah semestinya, kewujudan saki baki karya ini membuatkan kebanyakan orang ramai mahu melindunginya agar kejadian serupa tidak berulang.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber dari Berita Harian via Newsbd78

Harap Maaf