Jawapan Angkoh Ahli Farmasi HKL Ini Akhirnya Terima Ganjaran

SATU tindakan tidak profesional melibatkan seorang ahli farmasi HospitaI Kuala Lumpur (HKL) yang memberi jawapan “not my problem” terhdap pesak1t telah diIaporkan awal minggu ini.

Perkara tersebut telah dimuat naik oleh Syafarizal Sharif melalui satu hantaran Facebook yang menceritakan tentang permintaannya untuk mendapatkan bekalan ubat melalui aplikasi MyUbat tetapi telah dinafikan dan dijawab secara angkoh dan b1adab.

Di ruangan komen pula, bertalu-talu “t1mbakan” diIepaskan tanpa henti oleh netizen yang “panas” dengan t1ndakan ahli farmasi ini. Jom lihat.

Selalunya bekalan ubat saya akan diuruskan melalui aplikasi MyUbat dan akan dihantar melalui pos. Cuma kos pos sahaja yang saya kena bayar.

Ins1den berIaku di farmasi pagi tadi, 10 Januari 2022, di Farmasi Tingkat 6, HKL.

Ahli Farmasi 1 : Bekalan ubat encik kena collect sendiri setiap 2 minggu hingga bulan Julai nanti.

Saya : Boleh pos melalui MyUbat macam biasa..?

Ahli Farmasi 1 : Tak boleh guna MyUbat lagi. Kena ambil sendiri setiap 2 minggu.

Saya : Eh, minggu lepas saya appointment di PC Clinic dan ENT, semua penghantaran ubat diuruskan melalui MyUbat.

Ahli Farmasi 1 : Sekarang tak boleh guna MyUbat lagi.

Saya : KKM kan baru launch MyUbat untuk mudahkan cara ambil ubat..? Takkan dah tak ada..?

Takkanlah saya kena ulang alik dari Sungai Buloh ke HKL setiap 2 minggu untuk ambil ubat..? Tak ada cara lain ke untuk saya dapat ubat ni..?

Lagi pun kalau hantar guna MyUbat pun, kos saya bayar COD. Bekalan ubat saya tak boleh putus kerana saya ada Allergic Anaphylaxis Type 1 dan senang kena Anaphylactic Shock jika bekalan ubat putus.

Ahli Farmasi 1 : NOT MY PR0BLEM (sambil beredar dan bercakap sesama mereka – kalau nak ubat, pergilah ke hospital lain pula).

PANAS SEMACAM BILA DIA SEBUT NOT MY PR0BLEM. TERUS SAYA KELUARKAN HANDPHONE SAMBIL TUNGGU DIPANGGIL. KALI INI, SAYA RAKAM SAMBIL TANYA SEMULA, DAN AKHIRNYA TANYA NAMANYA UNTUK DIRUJUK PADA KKM DAN PENGARAH HKL. LEPAS ITU, SAYA BEREDAR SAMBIL KATA ANYTHING KITA JUMPA KAT KKM.

Setibanya di rumah, tiba- tiba beberapa kali HKL call saya.

Ahli Farmasi 2 : Encik, kalau boleh saya nak settle masalah encik.

Saya : Kenapa nak settle..?

Ahli Farmasi 2 : Kami nak settle perkara ini. Kami tak mahu perkara ini sampai ke KKM.

Saya : NOT MY PR0BLEM. Anything you cerita dengan KKM.

Ahli Farmasi 2 : Encik boleh datang balik sini, nanti kami isi detail di MyUbat, nanti kami akan pos ubat pada Encik.

Saya : Tadi kata MyUbat tak ada lagi, apasal kata ada pulak..? Sorry lah anything you talk to KKM, NOT MY PROBLEM anymore.

Ahli Farmasi 2 : Perkara ni boleh discuss. Kami boleh settle. Tak perlu report ke KKM.

Saya : NOT MY PR0BLEM also. Anything you cerita kat KKM. Dah berapa ramai pesak1t you buat macam ni, dah berapa ramai pesak1t mat1 kerana you potong ubat yang doktor beri pada mereka..? Kalau saya kena Anaphylactic Shock nanti sebab tiada ubat, nanti you tahulah t1ndakan undang-undang kat you..!

SAYA SENGAJA BALAS JAWAPAN MEREKA DENGAN “NOT MY PR0BLEM” IAITU JAWAPAN YANG MEREKA BERI SAYA TERLEBIH DAHULU.

Sementara itu, susulan daripada ins1den “not my probIem” ahli farmasi tersebut, didapati pihak HKL telah pun mengeluarkan Kenyataan Media di Twitter bagi menjelaskan perkara tersebut.

Sedih melihat dunia pada hari ini. Ketika berjuta-juta lagi manusia kurang bernasib baik dan hiIang punca pendapatan kerana tidak mempunyai pekerjaan, masih wujud segelintir spesies manusia yang tidak pandai bersyukur dan bekerja sambil Iewa sebegini. Inilah “probIem” yang sebenar.

sumber : Odisi

Harap Maaf