KES BASIKAL LAJAK : Apek Cina Menyeru Pihak Pendkwaan Membatalkan Hasrat Untuk Membuat Ryuan Ke Atas Tertuduh

PIHAK pendkwaan fail rayuan ke atas tertduh kes basikal lajak, ini sudut pandang dari sisi peguam bela jnayah.

Pada Februari 2017, negara dikejutkan dengan berita lapan remaja lelaki berbasikal maut dirempuh sebuah kereta di Jalan Lingkaran Dalam bersebelahan Tanah Perkuburan Mahmoodiah.

Dalam kejdian jam tiga pagi itu, lapan remaja meninggaI di tempat kejdian, dua diIaporkan kritikaI dan enam yang lain cedera.

Pihak Pendakwaan Fail Rayuan Ke Atas Tertuduh Kes Basikal Lajak, Ini Sudut Pandangan Peguam Bela Jenayah 1Pihak Pendakwaan Fail Rayuan Ke Atas Tertuduh Kes Basikal Lajak, Ini Sudut Pandangan Peguam Bela Jenayah 2Bagaimanapun pada Oktober 2019, tertuduh, Sam Ke Ting telah dilepaskan tanpa dipanggil membela diri selepas pihak pendkwaan gagal membuktikan k3s prima facie di akhir pendkwaan, 28 Oktober 2019.

Yang terkini (10 Oktober 2021) Mhkamah Mjistret mengekalkan keputusan tertduh dilepas dan dibebaskan daripada tduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kemtian.

Keputusan berkenaan diputuskan Majistret Siti Hajar Ali yang membacakan keputusan k3s di akhir pembelaan selepas tertuduh diarahkan membela diri oleh Mhkamah Tinggi Februari lalu.

Antara alasan keputusan tersebut dibuat oleh mhkamah adalah dengan mengambil kira keterangan tertduh yang tidak ada pengetahuan terhadap aktiviti basikal lajak di lokasi kejdian pada jam tiga pagi adalah munasabah.

“Tertuduh yang dalam perjalanan pulang dari perarakan dewa Pesat Chingay menyatakan beliau tidak tahu ada aktiviti basikal lajak pada waktu itu dan tiada sebarang amaran terhadap keberadaan kumpulan basikal lajak di situ.

Keterangan tertduh dia yang memandu di bawah had laju dan berada di lorong paling kiri lokasi kejadian iaitu Jalan Lingkaran Dalam juga bertepatan dengan hasil kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), yang mendapati kenderaan tertuduh sama ada dipandu pada kelajuan 44.5 kilometer sejam atau 75.8 kilometer sejam.”

Mahkamah turut mengarahkan lesen memandu dikembalikan kepadanya dengan serta merta.

Bagaimanapun, pihak pendkwaan pada hari ini (12 Oktober) telah memfailkan notis rayuan terhadap pembebasan tertduh.

Rayuan berkenaan difailkan Penolong Pegawai Undang-undang Pejabat Penasihat Undang-Undang Negeri Johor, Nurrul Azrina Arza dan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Syafiq Mohd Ghazali, jam 9.15 pagi di kaunter Mhkamah Majistret/ Sesyen, Kompleks Mhkamah Johor Bahru.

Melihat k3s ini dari sudut kaca mata seorang peguam bela jenayah, Zee How Tai atau lebih dikenali dengan gelaran Apek Cina telah mengemukakan beberapa pendapat.

Pihak Pendakwaan Fail Rayuan Ke Atas Tertuduh Kes Basikal Lajak, Ini Sudut Pandangan Peguam Bela Jenayah 3

Iaitu secara munasabah, yang bertanggungjawab atas kematian mereka adalah mereka sendiri yang telah melanggar undang-undang :

  1. Berbasikal lajak atas kesemua laluan lebuhraya (bukan jalan raya biasa)
  2. Tanpa lampu
  3. Tanpa peralatan keselamatan
  4. Pada jam tiga siang (pagi)
  5. Kecuaian ibu bapa yang tidak mengawal anak bawah umur yang melakukan kelakuan yang membahayakan

Malah Apek Cina turut sempat menyeru agar pihak pendkwaan membatalkan hasrat untuk membuat rayuan ke atas tertuduh.

“Namun, saya ingin menyeru kepada rakan bijaksana saya dari pihak pendkwaan, bahawa Sumber pendkwaan adalah dari rakyat, dan rayuan haruslah dilakukan atas faktor ” public interest “, keadilan dan kesaksamaan.

Dengan ini, saya menyeru agar pihak pendkwaan batalkan hasrat untuk membuat rayuan atas tertuduh. Bukannya semua kemat1an adalah tanggungjawab orang lain, malah tanggungjawab simati itu sendiri.”

sumber : odisi

Harap Maaf