Melihat Pesakit C0v1d Men1ngg4L Depan Mata Di Pusat Kuarantin

PENULARAN video memaparkan sekumpulan petugas kesihatan sedang memberi rawatan kecemasan kepada pesakit C0v1d-19 yang sedang n4z4k ternyata mengundang perhatian ramai.

Video yang didakwa dirakam pada Sabtu di Pusat Kuarantin dan Rawatan Ber1s1ko Rendah (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia (Maeps) di Serdang, Selangor itu sehingga kini meraih lebih dua juta tontonan di TikTok.

Menurut wanita dikenali sebagai Bibi Oni, 40, anak saudaranya merupakan salah seorang pesakit C0v1d-19 yang turut menjadi saksi kejadian itu.

“Kalau tengok video tu, yang pakai kain pelikat merupakan anak saudara saya. Dia sudah tiga ke empat hari menerima rawatan di sana.

“Sebenarnya video tu pun ada viral di tempat lain. Tapi saya juga ada dapat video sama, anak saudara hantar dalam grup WhatsApp keluarga.

“Jadi saya kongsi di TikTok untuk bagi kesedaran kepada semua. Saya tiada niat nak viral pun,” ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Bibi, ejen pelancongan yang kini menjalankan bisnes roti di Kuala Kangsar, Perak itu mendedahkan sudah empat ahli keluarganya dijangkiti wabak berkenaan.

Terbaharu, kakaknya yang berusia 47 tahun serta anak saudara dikenali sebagai Syakirin, 26, sedang menerima rawatan di Maeps selepas dijangkiti wabak itu di Kampung Batu Muda Tambahan, Kuala Lumpur yang baru sahaja dikenakan perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula hari ini sehingga 5 Jun depan.

“Anak saya pernah kena c0v1d-19 pada Mac, anak saudara juga kena di sebuah kilang sarung tangan. Terbaharu, kakak dan anaknya yang juga anak saudara saya ditahan di Maeps.

Kata Bibi, sehingga kini empat ahli keluarganya dijangkiti wabak itu. (Gambar Hiasan).

“Anak saudara saya, Syakirin masih terkesan selepas dia tengok sendiri kematian salah seorang pesakit di depan matanya.

“Dia belum bersedia untuk ditemubual. Dia cuma update kami melalui WhatsApp. Dia kata, mangsa mengalir air mata, seolah-olah tahu dia akan pergi buat selamanya.

Kalau tak kena pada diri atau keluarga sendiri, memang susah percaya.
BIBI
“Masa tengah diberi bantuan pernafasan (CPR), anak saudara tengok telefon mangsa tak berhenti berbunyi.

“Anak saudara saya masih terkesan, tak boleh nak tidur sebab trauma,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Bibi turut memberi nasihat kepada masyarakat di luar sana agar terus menjaga diri dan sentiasa berhati-hati.

“Saya nasihatkan orang di luar sana hati-hati. c0v1d-19 memang real, bukan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) nak tipu.

“Kalau tak kena pada diri atau keluarga sendiri, memang susah percaya. Tapi percayalah ia wujud.

“Dalam keadaan macam ni, saya minta anak saudara serta kakak saya di Maeps agar selalu update. Kami pun tak lena tidur,” ujarnya lagi.

Menurut pernyataan pada dua video berbeza yang tular, pesakit yang diberi rawatan di atas lantai sebelum men1ngg4l dunia merupakan seorang pengawal keselamatan.

Dakwa individu yang meninggalkan komen di TikTok, ibu kepada pengawal keselematan itu turut menyusul dan men1ngg4l dunia tidak lama kemudian, juga kerana c0v1d-19.

Harap Maaf