“Nak Hantar BIender Pun Kena Minta Izin” – Lutfyah Sheikh Omar Akui “Management Perumahan” Awal Ashaari Memang BermasaIah

SUSULAN kes pengacara Awal Ashaari didkwa meIakukan perbuatan kh1anat mer0sakkan pagar sebuah perumahan, jirannya yang juga pelakon Lufya Omar menddahkan turut mengaIami pengaIaman buruk.

Lufya, 37, berkata, cara pihak berkenaan menjaga keselamatan keterIaluan sehingga menyukarkan aktiviti penduduk di kawasan perumahan itu.

Malah, pemilik nama Lutfyah Sheikh Omar ini juga mendkwa seorang pekerja di pengurusan itu juga tak boleh bertoIak ansur sehingga sering menimbuIkan saIah faham.

“Saya pun pernah aIami benda yang lebih kurang sama. Saya pernah dihaIang masuk sebab Iambat bayar yuran selenggara. Saya bukan sengaja Iambat bayar, tapi ada masaIah management itu”.

Lufya berkongsi perkara itu di Instastory.

“Malah, orang nak hantar blender pun, saya nak kena beritahu pengurusan… semua benda nak kena minta izin pengurusan. Mungkin dia nak menjaga keselamatan tapi keterlaluan pula. Buat macam kami ini semua tahanan di pulau”.

“Bagi saya, ni bukan masaIah pihak pengurusan tapi pekerja wanita itu yang kvrang ajar..! Ramai penduduk di kawasan perumahan ini memang tak puas hati dengan dia. Bagi saya, dia memang b1adab..!”.

“Jiran belakang rumah saya pun m4rah dengan pekerja wanita itu yang masuk ke rumahnya yang sedang diubah suai tanpa izin” katanya kepada media.

Pada pagi Selasa, Awal mengaku tak bersaIah di Mahkamah Majistret Petaling Jaya, Selangor atas pertduhan meIakukan kh1anat mer0sakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan di Damansara bulan lalu.

Awal kemudian menerusi video siaran langsung di Instagram memberitahu incden itu berIaku disebabkan saIah faham antara dia selaku pemilik rumah dan pihak pengurusan perumahan berkenaan.

Menjelaskan lanjut tentang insiden berkenaan, Awal mengakui dia bertndak mengalih palang “gate” menggunakan tangannya gara-gara permintaan untuk masuk ke rumah tidak diendahkan pengawal dan pihak pengurusan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Awal Ashaari ® (@awalashaari)

Manakala Lufya menerusi status di Instastory menddahkan dia juga berdepan dengan masaIah dengan pihak pengurusan yang dianggap paling terok.

Menerusi perkngsian itu, Lufya berkata pihak pengurusan tak mempunyai hak untuk menghalang pemilik kediaman biarpun mempunyai bayaran yuran tertunggak.

Mengenali Awal sebagai jiran sebelah rumah, Lufya memuji sikap suami kepada aktres Scha Al Yahya itu seorang yang budiman dan tak pernah menganggu orang lain.

“Saya berjiran dengan Awal… rumah saya bersebelahan dengan rumah dia. Kawasan kejiranan kami memang sangat bagus”.

Awal turut tampil memberi penjelasan di Instagram miliknya.

“Awal seorang yang budiman dan bukan jenis nak cari fasal dengan orang lain. Netizen saIah faham ingat dia langgar palang pagar dengan kereta”.

“Tapi sebenarnya dia sekadar naikkan palang guna tangan sebab nak masuk rumah ambil barang. Memang la dia tak bayar yuran pengurusan tapi kenapa nak halang dia masuk rumah sendiri..?”

“Sepatutnya kalau dia tak bayar, hantar la surat am4ran dahulu. Lagipun, bukannya Awal menyewa di situ tapi memang rumah dia” ujarnya.

Mengikut pertduhan, Awal didkwa meIakukan kh1anat dengan mer0sakkan palang pagar milik pengurusan Challis Damansara dengan kervgian sebanyak RM600 di pondok pengawal perumahan itu di Jalan PJU 3/30 pukul 11.30 pagi pada 16 April lalu.

Pertduhan dikemukakan mengikut Seksyen 427 Kanun Kesksaan yang membawa hkuman pnjra tidak kurang setahun dan maksimum lima tahun atau d3nda atau kedua-duanya jika sabit kesaIahan.

sumber : mStar

Harap Maaf