“Orang Malaysia hebat. Penat, hujan, ribüt, tak heran, kerja tetap jalan,” – Luahan hati gadis ini buatkan ramai terharu.

Ucapan terima kasih yang dizahirkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada barisan hadapan negara dalam melawan c0v1d-19 semasa Perutusan Khas Perdana Menteri benar-benar menyentuh hati.

Mana tidaknya, perjuangan mereka yang selama ini berk0rban masa, tenaga dan ny4wa telah berjaya membendung penul4ran pändemik tersebut dan mencatatkan 80 peratus kes sembuh sepenuhnya.

Orang Malaysia HEBAT!

Bila diarahkan PKP, #workfromhome, orang Malaysia mampu duduk di rumah, patuh arahan Kerajaan & pihak berkuasa. Segelintir orang Malaysia je bebel / message tak sampai katanya.

Orang Malaysia HEBAT!

PPE tak cukup? Face shield takde? Tak de hal, buat DIY. Cari barang, keluar duit sendiri dapat claim ke tak belakang kira asalkan PPE cukup. Lepas tu buat DIY boot cover, tudung, Isolation gown pakat jahit2 semua anggota kesihatan. Bawak mesin jahit, jahit ramai2.

Lepas tu designer, tukang jahit semua pakat bantu KKM jahitkan Isolation Gown etc. Orang KKM jadi juga tukang jahit, membantu rakan. Company 3D buat face shield. Siap beri bantuan kewangan, bantuan bekalan PPE kepada KKM. Hebat, hebat!

Orang Malaysia HEBAT!

Risau frontliner tak makan, disediakan makan. Hantar packed food ke hospital /klinik etc. Siap ada yang bekalkan stok beras, gula etc untuk frontliners, petugas di hospital / klinik.

Buat fundraising, tabung Covid-19, tabung untuk bantuan orang susah yang terkesan dengan PKP. Kebanyakannya dapat raise bantuan dan derma, hebat orang Malaysia.

Orang Malaysia HEBAT!

Hujan ke, Ribüt ke, Panas ke, Penat ke, Kerja tetap jalan! Kawan2 either frontliners, backliners, masih bertugas. Team kena quarantine takpe, team lain datang tolong, deploy anggota kesihatan. Penat ke, tak heran, kerja tetap jalan.

Takde de terlintas nak mögok ke, nak merajuk ke, tak2, semua anggota kesihatan ni memang sudah ditänam dalam diri, kesihatan rakyat keutamaan kami.

Orang Malaysia HEBAT!

Abang polis dan abang askar masih bertugas di kawasan road-block saring setiap kenderaan yang melalui kawasan. Yang jaga di kawasan EMCO, panas ke hujan ke, masih berdiri teguh. Sebab kenapa? Keselamatan rakyat keutamaan mereka.

Abang foodpanda, grabfood, bungkusit itu pun risau takut terdedah dengan virüs tapi tetap hantar bungkusan makanan kita yang kita ‘mengidamkan’. Hujan ke. Hantar jugak asalkan perut kita kenyang.

Orang Malaysia HEBAT!

Cikgu2x yang ada orang kata takde fungsi yang suruh cuti, mereka bertungkus-lumus plan jadual pembelajaran anak2 murid mereka agar tidak ketinggalan. Buat e-learning, video call etc supaya masih boleh teruskan pembelajaran bukannya biar anak murid mereka bertik-tok, twitter etc.

Orang Malaysia HEBAT!

Kita mungkin tak mampu nak bina hospital dalam masa seminggu, tapi kita mampu ubah tempat Convention Center jadi hospital. Cukup semua kemudahan disediakan, Farmasi, X-Ray, semua ada. Dah ready untuk gel0mbang ke tiga, anggota kesihatan dah deploy.

Hotel, asrama, pusat latihan pula dijadikan pusat kuarantin. Semua disusun rapi dan dirancang dengan baik.

Orang Malaysia HEBAT!

Tak kira kerja kerajaan, swasta, sendirian pon bantu memerangi c0vid. Private hospital, GP, pun membantu buat saringan bagi yang mampu untuk membayar.

Pihak insurans siap bantu memberi coverage khas untuk C0vid-19. Farmasi komuniti dengan kerjasama MPS sediakan aplikasi /sistem untuk memudahkan rakyat mencari mask dan hand sanitizer.

Orang Malaysia HEBAT!

Sangat kreatif dan inovatif orang Malaysia. Disediakan sistem saringan Drive Thru. Siap ada buat booth untuk saringan, C0MBAT, Cor0navirüs Mobile Test Unit. Ada juga yang cipta from scratch untuk sanitize satu badan, lalu je terus sprayyyy siap ada sensor. Hebat, hebat!

Orang Malaysia HEBAT!

Semuanya memberi kerjasama. Semuanya membantu. Semuanya mendoakan. Semuanya fokus pada matlamat utama, untuk memerängi Cövid-19.

Anda lah orang hebat itu, teruskan. Kalau orang sebelah bebel sangat, tepuk dia sikit, kasi dia sedar, everyone is a hero, everyone plays a role to win this war! We will not be able to win against it without being as one nation!

Keep up the good work, semua orang Malaysia!

ORANG MALAYSIA HEBAT.

Tiada gel0mbang kedua dan ketiga selepas kluster Sri Petaling

Tiada kluster Hari Raya
Tiada kluster kakak mengandung balik kampung
Tiada kluster shopping complex
Tiada kluster budak universiti.

Yang ada hanyalah kluster diri terpalit d0sa dengan manusia dek terlalu risau dengan orang lain.Tak salah nak menasihati, tapi bukan dengan cara meng3ji, bukan dengan cara cäci maaki, bukan dengan cara memberi gelaran yang tak elok pada orang dan bukan dengan cara berdoa perkara yang bvruk.

Cakap yang baik-baik, nasihat yang baik-baik, doa yang baik-baik, hasilnya akan baik juga.

Tulis yang büruk, doa yang burvk, hanya menggambarkan siapa diri kita yang sebenarnya.

Kerajaan dah bagi kebenaran, kau lebih-lebih. Macam orang tak reti nak patuh SOP, macam orang tak reti nak jaga diri. Macam kau sorang je yang patuh SOP.

Kepada geng kaki kec4m, paran0id 24 jam, ingat, duduk rumah diam-diam.

Kobis bawah katil, kobis depan pintu, kobis dalam kereta, kobis di mana-mana. Jangan keluar, nanti kena kobis. Tunggu kobis jadi 0 baru keluar.

Malaysia boleh!

Majoriti rakyat Malaysia yang ditemui dalam satu kaji selidik didapati berpuas hati dengan cara kerajaan mengendalikan pandemik C0vid-19.

Kaji selidik yang dijalankan oleh Merdeka Centre itu menunjukkan 70% daripada mereka yang ditemubual berpendapat Putrajaya bertindak sewajarnya terhadap situasi C0vid-19.

Sebanyak 25% berpendapat kerajaan boleh melakukan lebih lagi sementara hanya 3% berasakan kerajaan bertindak berlebihan terhadap isu C0vid-19, kata Pengarah Eksekutif Merdeka Centre Ibrahim Suffian.

Ibrahim berkata demikian pada satu forum secara maya yang dianjurkan oleh Yusof Ishak Institute (ISEAS) bertajuk “Gabungan, C0vid-19 dan Perubahan di Malaysia”.

Selain itu, kaji selidik itu juga menunjukkan 91% rakyat Malaysia bimbang tentang pändemik itu.

“Keputusan kaji selidik itu selaras dengan peratusan tinggi (94%) pematuhan sepanjang perintah kawalan pergerakan (PKP).

“Taklimat harian kerajaan membantu dalam penarafan tinggi terhadap kerajaan dan kemampuan Kementerian Kesihatan Malaysia,”

Kaji selidik Merdeka Centre juga menunjukkan rakyat berpuas hati terhadap cara kerajaan mengendalikan pändemik itu dengan peningkatan 18 mata kepada 79% pada Mac ketika PKP bermula, berbanding 61% pada Februari.

Tahap puas hati  rakyat terhadap KKM ialah 86% berbanding terhadap kerajaan (79%). Masyarakat umum kurang berpuas hati dengan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba (61%).

“Saya fikir sebahagiannya kerana komen yang salah seperti membvnuh C0vid-19 dengan minum air suam,” kata Ibrahim.

Badan kaji selidik itu berkata kebimbangan terbesar terhadap C0vid-19 ialah ekonomi.

“Ketika kaji selidik dijalankan, kami dapati majoriti pekerja B40 tidak dapat bekerja dari rumah, sementara hanya sebahagian M40 dapat berbuat demikian.

“Kesan ekonomi daripada PKP akan lebih dirasai kemudiannya,” katanya.

Menurut kaji selidik itu, 67% berkata mereka ada simpanan mencukupi untuk dua minggu, dengan 42% berkata simpanan mereka cukup untuk sebulan. Hanya 27% berkata mereka ada simpanan yang cukup untuk dua bulan.

“Bila kita mulakan kaji selidik itu, kami sangka PKP hanya untuk dua minggu. Sekarang sudah lebih 10 minggu, dan kesan akan ekonomi akan bertambah tervk,” kata Ibrahim.

Kaji selidik itu menunjukkan hanya 22% berkata mereka tidak ada simpanan untuk dua minggu, dengan 37% dan 53% berkata yang sama ketika ditanya sama ada mereka mempunyai simpanan mencukupi untuk sebulan dan dua bulan.

“Satu lagi kebimbangan sudah tentu tentang bila moratorium pinjaman bank akan berakhir. Pada waktu itu nanti, kita mungkin dapat melihat betapa teruknya kesan ekonomi,” kata Ibrahim.

Sumber dari FB Waja via Yana Yassin via GF

foto oleh #stayathomechallege dewan pemuda

Harap Maaf