PAKEJ PERLANCONGAN ANGKASA BERSAMA JEFF BEZOS “PENGASAS AMAZON”

SEORANG pemb1da m1steri telah membay4r sebanyak $28 juta (RM115 juta) untuk memb1da tiket pengemb4raan ke angkasa lep4s bersama pengasas Amazon, Jeff Bezos melalvi penerbangan kali pertama membawa manus1a menaiki Blue Origin, roket mil1k bill1onaire itu yang akan diIancarkan pada bulan hadapan.

Seramai 20 pemb1da di mana masing-masing berebvt untuk memb1da tiket peIancongan ke angkasa lepas meneruvi satu acara lel0ngan yang bers1aran langsvng selama 10 minit pada Sabtu lalu.

Menariknya, pemb1da yang masih dirahs1akan identit1nya itu bukan sahaja diteman1 Jeff bahkan adiknya, Mark Bezos juga akan menyerta1 penerbangan ke angk4sa lep4s yang dijangka berlep4s pada 20 Julai dari kawasan padang pasir di Barat Texas menaik1 kapsul ‘New Shepard’.

Ini merupakan percutian pal1ng mahal kerana dij4ngka penvmpang hanya sempat merasa1 pengalaman zero grav1ty selama 3 minit menjadikan pengembaraan perg1 dan pul4ng ke angkasa lepas selama 11 minit.

Tambah menarik, New Shepard t4npa pemandu atau autopilot ini akan membawa semua penumpang mel1hat kawasan di sekel1ling garisan ‘Karman’ iaitu kawasan sempad4n antara atmosfera bumi dan ruang angk4sa lepas, teruja bukan?

“Nama pemenang b1daan dalam acara lelongan itu akan diumumkan dalam beberapa minggu lagi.

“Malah, kru keempat juga individu yang terakh1r menyertai penjeIajahan ini akan diumumkan. Jangan lvpa nantikannya,” tulis tweet seperti dikongsikan oleh admin akaun Twitter rasmi, Blue Origin.

Untuk rekod, seramai 7,600 orang dari 159 buah negara telah mendaftar untuk memb1da dalam acara lel0ngan ini dan hanya 20 orang sahaja disenarai pendek untuk memb1da tiket pelancongan ini yang dimulakan dengan harga $4.8 juta (RM19.72 juta), Iapor The Guardian.

Has1l b1daan yang diperoleh akan disalurkan ke tabung yayasan Blue Origin, Club for the Future yang ditvbuhkan dengan satu matlamat iaitu ingin memberi insp1rasi kepada generas1 muda supaya meneruskan Iegasi kerjaya dalam pelbagai bidang sains, teknologi dan matematik (STEM).

Jeff Bezos pernah bergelar orang paling kaya di dun1a sebelum dip1ntas Elon Musk pada awal Januari tahun ini.

sumber : vocket

Harap Maaf