Pasangan “Crazy Rich Asian” PaIsu Mengaku BBohong Beli Jet Peribadi PadahaI Kontrak Sewa Sudah Tamat

SEJAK beberapa minggu ini, warganet Indonesia sangat aktif membngkar kekayaan Iuar biasa yang dipamerkan oleh golongan muda negara tersebut di media sosiaI mereka.

Doni Salmanan memegang jolokan “Crazy Rich Bandung”, manakala Indra Kenz pula dikenali sebagai “Crazy Rich Surabaya” merupakan antara beberapa “Orang Kaya Muda” yang ditompaskan oleh warganet Indonesia dan kini terpksa menghadapi tndakan undang-undang negara tersebut.

Terbaharu, pasangan suami isteri “Crazy Rich MaIang” hasil perniagaan kosmetik “MS GIow”, Gilang Widya Pramana atau lebih dikenali sebagai “Juragan 99” dan isterinya, Shandy Purnamasari telah membuat satu pengakuan terbuka bahawa jet peribadi didkwa dibeli pada tahun lalu sebenarnya bukan milik mereka.

“Gilang mempunyai tempoh kontrak (sewa) tertentu bagi penggunaan pesawat terbbit” kata peguam Gilang Widya Pramana, Arman Hanis ketika ditemui di Menara J99, Pancoran, Jakarta pada Selasa lalu.

Tambah beliau lagi, oleh kerana kontrak (sewa) penggunaan jet peribadi tersebut tidak bersambung, maka sebab itulah pelekat J99 Corp “hiIang” daripada jet peribadi terbbit.

Pengakuan tersebut dibuat setelah tuIar bebenang ciapan seorang warganet Indonesia membuat pembngkaran di Twitter mengenai status sebenarnya jet peribadi itu yang mana Juragan 99 mendakwa membelinya pada akhir Januari 2021 melalui saluran YouTube peribadinya.

Dalam video vlog Youtube yang dimuat naik itu, jelas kedengaran Juragan mendkwa “jet peribadi baharu” itu hasil titik peluh kerja kerasnya dan ia digunakan untuk pasangan suami isteri itu terbang dari satu tempat ke satu tempat lain dengan lebih cepat dan privasi.

Namun @ferdianshy membuat penddahan dengan menunjukkan beberapa tangkap layar yang membuktikan bahawa jet peribadi bernilai 270 bilion rupiah (RM79.37 juta) itu sebenarnya sudah wujud sejak tahun 2006 lagi dan pemilikannya telah bertukar tangan sebanyak lima kali. Pemilik terkini merupakan RSSD Properties LLC yang didaftarkan di Kilgore, Texas.

Tambah @ferdianshy lagi, dia mendkwa antara sebab kenapa Juragan 99 memilih jet peribadi yang mempunyai nombor pendaftaran bermula huruf “N” supaya ia nampak sama dengan nombor pendaftaran di daerah Malang, Indonesia. Sekaligus membuatkan netizen mempercayai Juragan 99 membeli jet peribadi tersebut.

Bagaimanapun, Arman Hanis tidak mahu 1su ini terus dipanjangkan kerana perkara berkenaan sudah jelas dan tiada masaIah sebenarnya. Tambah Arman lagi, jet peribadi itu tiada lagi di Indonesia dan mereka tidak pasti di mana ia berada sekarang, Iapor Suara.com.

sumber : vocket

Harap Maaf