Pemandu Axia Ini Terima Kcaman Netizen Kerana Menyebabkan KemaIangan

SETIAP pengguna jalan raya sudah pasti mengetahui fungsi lorong-lorong yang ada di atas setiap jalan raya. Ia direka untuk mengawal dan membantu pemandu, serta mengurangkan konfIik lalu lintas.

Namun, masih ada segelintir pihak yang tidak mengendahkan fungsi lorong-lorong tersebut sehingga menyebbkan kemaIangan dan menyosahkan pengguna jalan raya lain.

Baru-baru ini tuIar satu rakaman dashcam sebuah Perodua Axia telah menjadi “punca” kepada satu kemaIangan yang berIaku pada beberapa hari. Kejdian tersebut disebbkan pemandu Axia itu terboru-boru untuk memotong kenderaan dihadapannya dengan menggunakan lorong kiri.

Dalam rakaman video dashcam itu, ketika Perodua Axia itu sedang berada di lorong tengah, pemandunya membuat keputusan untuk memotong kenderaan dihadapannya menggunakan lorong kiri selepas mendapati kenderaan itu “melambatkan” pergerakkannya.

Bagaimanapun, dalam beberapa saat kereta Axia itu masuk ke lorong kiri, pemandu itu segera cuba masuk semula ke lorong tengah setelah mendapati ada sebuah lori treler panjang sedang bergerak perlahan di lorong kiri tersebut.

Umpama “terlepas dari mulut buaya masuk ke mulut harimau”, kereta Axia itu telah melanggar Honda Stream yang dipotongnya sebelum itu sehingga kedua-dua kereta tersebut terpelanting masuk ke lorong kanan lalu merempoh penghadang jalan.

Ksan peIanggaran tersebut telah menyebabkan kereta Axia tersebut terbalik beberapa kali dan Honda Stream itu pula bergeser sehingga menggeluarkan percikkan api apabila tayar pada bahagian kiri kereta itu tercabut sejurus dilanggar oleh Axia terbbit.

Rakaman ins1den nger1 ini masih menjadi bualan ramai ketika artikel ini ditulis, rata-rata orang ramai meninggalkan pelbagai kcaman pada ruangan komen kerana berasa gram dan m4rah terhadap pemandu Perodua Axia itu kerana t1ndakan terboru-borunya telah menyebabkan Honda Stream itu menjadi mngsa.

Diharapkan agar orang ramai mengambil ikt1bar daripada rakaman ins1den nger1 ini agar sentiasa mematuhi undang-undang jalan raya serta memandu secara berhemah agar tidak berIakunya kemaIangan sehingga boleh meng0rbankannya ny4wa.

sumber : vocket

Harap Maaf