Penddahan EkskIusif Bagaimana Thanan Ughur DiSksa Untuk Dapatkan Pengakuan

KEKJAMAN China terhadap etn1k Ughur bukanlah sesuatu yang rahsia lagi, biarpun mereka berkali-kali menafikannya. Di medium portal berita dan media sosial, banyak bukti yang diddahkan sama ada dalam bentuk gambar, video dan sebagainya.

Yang terbaharu, media CNN World menddahkan secara eksklusif bagaimana thanan Uighur ini disksa dengan penddahan daripada salah seorang detektif yang pernah terlibat dalam proses berkenaan.

Hanya memperkenalkan diri sebagai Jiang bagi melindungi keluarganya yang masih tinggal di China, temu bual selama tiga jam bersama CNN mendedahkan proses thanan tersebut sebagai satu kempen penyksaan yang sistematik terhadap etn1k Ughur dalam sistem kem thanan di sana.

A guard patrols Number 3 Detention Center in Dabancheng in western China's Xinjiang Uyghur Autonomous Region.

Srbuan biasanya akan dilakukan pada waktu tengah malam, beratus-ratus pegawai polis bersnjatakan snapang akan menyrbu rumah-rumah komuniti Ughur di wilayah barat China. Mereka ditarik keluar dari rumah, dig4ri, dipukuI, diseIubung dan di4ncam akan ditmbak sekiranya mnentang.

Tidak Mahu Bersubahat, AS Tekan China Tentang Isu Penindasan Etnik Uighur

Tidak kira lelaki, perempuan atau kanak-kanak semuda 14 tahun semua thanan baru akan dipukuI semasa sesi soal s1asat sehingga ada yang melutut di lantai sambil menangis kerana tidak tahan.

“Semua orang menggunakan kaedah yang berbeza. Malah ada yang menggunakan rantai besi dan kunci serta wrecking bar untuk mendapatkan pengakuan.”

Bukan itu sahaja, ada yang akan diheret ke “kerusi harimau”, sebuah kerusi yang direka khas untuk meIumpuhkan sspek atau digntung di siling, dip1jak muka, disrang secara seksuaI, dirnjat dengan menggunakan elektrik, dipksa berjaga selama beberapa hari dan tidak diberi makan serta minum.

‘Wayar Elektrik Diletakkan Pada Kemaluan Untuk Dapatkan Pengakuan’, Ini Pendedahan Eksklusif Bagaimana Tahanan Uighur Diseksa Oleh Bekas Detektif China 1

Penyksaan hanya akan berhenti apabila thanan mengaku sebelum dihkum dengan tduhan melakukan kesaIahan kegnasan dan dipindahkan ke pnjara atau kem thanan.

Sedangkan Jiang percaya tiada satu pun daripada ratusan bnduan yang ditngkap terIibat dalam jnayah berkenaan.

Memberikan bukti bahawa identitinya sebagai bekas detektif yang terlibat dalam proses berkenaan menerusi gambar, video dan kad pengenalan diri yang kebanyakannya tidak boleh disiarkan demi melindungi identitinya, Jiang turut menddahkan apa yang dikatakan sebagai pembnuhan beramai-ramai di Xinjiang adalah cuma khabar angin yang berseIindung di sebalik mot1f-mot1f tertentu dan pen1puan secara terang-terangan.

Semasa pertama kali ditugaskan di Xinjiang, Jiang mengatakan bahawa adanya komuniti yang cuba mahu memecahbeIahkan tanah air mereka, jadi kesemuanya harus dibnuh.

Pasukan yang terIibat dalam 0perasi akan diberikan senarai nama individu yang perlu mereka kumpulkan bagi memenuhi kuota rasmi bilangan individu Ughur untuk dithan.

Dan semua orang perlu mencapai ssaran yang diberikan.

Jiang said he was deployed to Xinjiang "three or four" times from his normal posting at a police station in China. The short-term deployments came with extra pay.

Semasa ditugaskan di Xianjing secara sementara, Jiang diberikan ganjaran dalam bentuk wang dan nilai yang diterima adalah dua kali ganda daripada gaji biasa dan faedah lain yang diterimanya semasa bertugas.

Tktik yang paling senang untuk mendapatkan pengakuan kata Jiang adalah dengan menyksa secara seksuaI di mana dua wayar elektrik yang diikat pada hujung baton akan diletakkan pada kemaIuan thanan semasa mereka diikat.

Omir Bekali holds his official form stating he was released from detention on bail in November 2018, pending trial.

Malah ada yang mengarahkan supaya thanan lama merogoI dan mendra thanan baharu.

Memberi contoh kempen Str1ke Hard yang dilancarkan pada 2014 bagi mempromosikan program penhanan besar-besaran etn1k m1noriti di rantau berkenaan, Jiang memberitahu hanya kerana memakai tudung, memiliki janggut yang panjang atau memiliki terlalu ramai anak boleh menjadi sebab mereka dihantar ke pnjara atau kem thanan.

sumber : Odisi

Harap Maaf