Penganggur DiGantung Sampai Mxti Kerana Bnuh Abang Ipar

PENANGGUR dijatuhi hukuman gntung sampai mati oleh Mhkamah Tinggi di sini, hari ini, selepas didapati bersalah atas tduhan membnuh abang iparnya, empat tahun lalu.

Hakim Dr Alwi Abdul Wahab menjatuhkan hkuman itu terhadap Aldin Tawasil, 26, selepas pihak pembelaan gagal mengemukakan kerguan munasabah sepanjang prosiding berlangsung.

Tertuduh yang berpakaian serba putih kelihatan tenang ketika hkuman dijatuhkan terhadapnya.

Alwi dalam penghakimannya berkata, tertuduh dalam keterangannya memaklumkan men1kam mngsa kerana berang selepas mengetahui adik perempuannya dirogoI mngsa.

“Walaupun dalam keterangan tertuduh yang mengemukakan bukti sebagai tndakannya adalah untuk mempertahankan diri, namun tertuduh didapati tidak mengalami sebarang kecederaan berbanding sim4ti yang mempunyai 13 kesan t1kaman.

“Malah, tertuduh juga bertindak mengejar dan men1kam mngsa yang cuba lari menyelamatkan diri dan ini menunjukkan tertuduh mempunyai niat untuk membnuh.

“Mengambil kira keterangan menyeluruh dalam k3s ini, mahkamah menjatuhkan hkuman gantung sampai m4ti terhadap tertuduh,” katanya.

Prosiding dikendalikan Timbalan Pendkwa Raya, Mohammed Ali Imran manakala tertuduh diwakili peguam bela Liew Hon Min.

Mengikut kertas pertduhan, tertuduh yang juga pendatang asing tanpa izin (Pati) didkwa membnuh abang iparnya Ronston Tunai, di Kampung Sabah Baru, Jalan Tengah Nipah, Lahad Datu, kira-kira jam 3 petang pada 16 Jun 2017.

Sementara itu, ibu dan ahli keluarga tertuduh yang menunggu di luar bilik bicara mhkamah tidak dapat menahan emosi apabila permintaan mereka untuk memeluk dan mencium tertuduh buat kali terakhir tidak dibenarkan anggota polis bertugas.

sumber : Harian Metro

Harap Maaf