Polis “Jerkah” Wakil Rakyat GagaI Tunjuk Surat Rentas Negeri

SEJAK semalam, tuIar di media sosial berkenaan beberapa pekebun durian yang mencerob0h Hutan Simpan Kekal Batu Talam di Raub.

Tak habis lagi tentang isu tersebut, beberapa video berkenaan t1ndakan anggota polis yang terp4ksa berteg4s dengan beberapa ahli parlimen tuIar dan mendapat pelbagai respon daripada warganet.

Pegawai polis tegas jalankan tugas
Dalam satu video yang di muat naik keTwitter dan diambil dari TikTok @yassinsarifudin, seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) did4kwa telah meIanggar prosedur operasi standard (SOP) dan kenderaanya diberhentikan pihak berkuasa.

Namun, disebabkan gagaI menunjukan sebarang dokumen perjalanan merentas negeri memandangkan beliau merupakan ADUN dari Selangor, pihak berkuasa terp4ksa mengambil t1ndakan.

Terangkan dua kali SOP rentas negeri atau daerah

Dapat di dengar dengan jelas yang pegawai polis berkenaan menerangkan bahawa ADUN dan ahli parlimen hanya dibenarkan merentas negeri atau daerah untuk tujuan melawat kawasan masing-masing sahaja, dan bukan berkaitan urusan lain.

Walau bagaimanapun, ahli parlimen Raub telah membenarkan ADUN berkenaan untuk meneruskan perjalanan atas budi bicaranya.

Ramai yang puas hati
Selain itu, pihak polis berpangkat Inspektor berkenaan juga menerangkan bahawa dia hanya menjalankan tugas yang telah diamanahkan kepadanya.

Sehubungan dengan perkongsian yang tuIar itu, rata-rata warganet berasa ‘puas hati’ melihat ketegasan pihak polis dalam memastikan SOP ketika Perintah KawaIan Pergerakan (PKP) dan Per1ntah KawaIan Pergerakan Diperketat (PKPD) dapat berjalan dengan baik dan tiada sesiapa pun terkecuali andai melakukan kesaIahan meIanggar SOP.

“Polis ni jerit aku yang terketor”

Amanah & dedikasi dalam jalankan tugas

Baru gentlemen, panggil ambil gambar & video sekali

Difahamkan, ADUN tersebut datang ke Raub atas isu pekebun durian yang mencerob0h Hutan Simpan Kekal Batu Talam di Raub.

Sebelum ini, 101 hektar pokok durian dimusnahkan selepas ditanam secara haram di kawasan hutan simpan tersebut dalam satu operas1 yang dilakukan kelmarin.

sumber : OMM

Harap Maaf