Rakaman Terakhir Wartawan PaIestin Sebelum DiBonoh Oleh Tntera IsreaI

KHALED Hamad, seorang jurukamera warga PaIestin, terbonoh di kejiranan G4za di Sh1jaiyah pada Julai 2014. Pada tahun tersebut, lebih 60 rakyat PaIestin dan 13 askar IsreaI terbonoh dalam pertmpuran antara tntera IsreaI dan H4mas di Sh1jaiyah.

Baru-baru ini pula, tuIar rakaman video yang menyaksikan kemtian Hamad bersama-sama dengan seorang petugas kesihatan. Video yang tuIar itu telah dikeluarkan untuk tontonan umum oleh agensi media AI Jzeera. Ia juga telah ditonton lebih 490,000 kali dan mendapat pelbagai reaksi warga Twitter.

Menurut laporan Committee To Protect Journalists (CPJ), semasa hari kejdian, Hamad sedang bekerja untuk sebuah dokumentari yang bakal diterbitkan oleh Continue Production Films (CPF). Dokumentari itu akan memfokuskan mengenai b4haya yang dihadapi pasukan medik PaIestin sewaktu bekerja di tengah-tengah zon pirang.

CPF meIaporkan bahawa pada hari kejdian, Hamad ditugaskan untuk merakam cabaran yang dilalui oleh pasukan ambulans di Shijaiyah. Semasa beliau sedang merakam, kelihatan suasana nger1 kawasan sekeliling yang berkabus dan kabur dari pandangan mata. Semua ini adalah ksan daripada bediIan peIoro berpandu. Semasa merakam, salah satu kenderaan yang dibawa pasukan med1k PaIestin terkena peIoro yang dilepaskan oleh tntera IsreaI. Akibat daripada itu, Hamad dan Fouad Jaber, seorang doktor, terbonoh dalam srangan tersebut.

Lapuran berita pada hari kejdian menyatakan bahawa kegnasan yang berIaku di Shijaiyah begitu trag1s dan jumlah k0rban menjadi begitu tinggi sehingga pasukan menyelamat tidak dapat mengangkut mereka yang tercedera. Gambar di media sosial pula menunjukkan Hamad terbaring kaku di katil hospitaI. Di badannya terlihat cantik sepasang jaket yang jelas bertanda “Press” dan kameranya diletakkan di badannya.

Kemtian Hamad mungkin masyur di seluruh dunia disebabkan rakaman terakhir yang berjaya dirakam olehnya sebelum menghembuskan nafas terakhir. Namun sejak konfIik berIaku di G4za, pelbagai sorotan cerita kemtian wartawan sudah berkumandang di dada akhbar. Menurut Iaporan yang dikeluarkan oleh CPJ, 18 wartawan sudah menemui ajaI semasa bekerja di zon pirang dan alasan yang dikeluarkan IsreaI masih tetap sama iaitu, “Kami tidak menyasarkan wartawan, tetapi wartawan meletakan diri mereka dalam kawasan ber1s1ko.”

Pembonohan wartawan dan petugas media adalah antara jnayah antarabangsa yang dilakukan oleh kedua-dua puak IsreaI dan PaIestin. Majlis Hak Assi Manusia PBB sebelum ini juga telah menubuhkan satu suruhanjaya s1asatan antarabangsa bagi menjawab persoalan sama ada jnayah pirang berIaku di G4za oleh kedua-dua pihak.

sumber : vocket

Harap Maaf