Restoran Di Singapura Menawarkan Gaji Cuci Pinggan RM11,000 Untuk Tarik Warga Malaysia Bekerja

SEBUAH restoran di negara jiran Singapura terpksa menaikkan tawaran gaji sehingga SG $3,500 (RM11,000) untuk mencari pekerja bagi membasuh pinggan mangkuk selepas jawatan itu tak terisi lama disebabkan tawaran gaji yang rendah sebelum ini, lapor MustShareNews.

Kjdian ini juga mem4ksa pemilik restoran terpksa membasuh sendiri pinggan mangkuk di restoran terbbit.

Pemilik Restoran Ishinomaki Grill & Sake yang terletak di Orchard Road, Chen Weixin memberitahu Shin Min Daily News bahawa kerja yang biasa dilakukan oleh warga asing dari Malaysia tak mendapat sambutan walaupun dengan tambahan gaji sebanyak SG $50 (RM160) sehari.

Namun semuanya mula berubah apabila beliau menawarkan gaji baharu iaitu SG $3,500 sebulan โ€“ bersamaan dengan gaji minimum seorang graduan universiti โ€“ barulah Weixin berjaya mencari pekerja Malaysia.

Tambah beliau lagi, tiada rakyat Singapura yang sanggup menerima tawaran tersebut dan disebabkan itu beliau terpksa bergantung harap pada pekerja asing warga Malaysia.

Namun disbabkan w4bak Cvd-19, ramai warga Malaysia yang pulang ke negara asal. Selain itu, terdapat juga masaIah buruh dengan pelonggaran peraturan Cvd-19 sejak 29 Mac dan pengetatan dasar buruh asing di sana.

Shin Min Daily News juga meIaporkan bahawa beberapa perniagaan F&B terpaksa menawarkan gaji sehingga SG $4,000 (12,000) sebulan untuk membasuh pinggan dan bonus sebanyak SG $3,000 (9,500).

Seorang pengendali F&B memberitahu media Singapura itu bahawa mereka menawarkan gaji pokok SG $2,600 (RM8,314) dengan bonus pengambilan pekerja sebanyak SG $2,000 (RM6,400) dan bonus prestasi sehingga SG $1,000 (3,200) sebulan.

Bagaimanapun, mereka masih menghadapi masaIah kekurangan kakitangan.

Lambert Chen, pemilik bersama Iko Restaurant and Bar di sepanjang Neil Road memberitahu AsiaOne bahawa pekerjaan ini menuntut kerja keras dan disbabkan itu hanya segelintir rakyat Singapura sanggup untuk mengambil peranan ini.

Ketua pegawai eksekutif Restoran Tung Lok Andrew Tjoe berkata mereka mengupah sebuah syarikat pembersihan 10 tahun lalu untuk menangani isu ini, membayar mereka antara $3,800 hingga $4,000 setiap pekerja, lapor Shin Min Daily News

Untuk rekod, cabaran dalam mengupah kakitangan untuk membasuh pinggan bukanlah perkara baru dalam industri F&B di Singapura dan ia mula hangat diperkatakan sejak tahun 2012 lagi. Walaupun gaji yang ditawarkan tinggi, namun tiada siapa yang sanggup untuk bekerja di bahagian belakang dapur.

Apa Pendapat Anda..? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih..!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di ๐—•erita ๐—›ฤฑส™uส€แด€แดŽ ๐—ฆemasa

sumber : vocket

Harap Maaf