Saya Kcewa Dengan Finas – ๐—ฆ๐˜†๐—ฎ๐—บ๐˜€๐˜‚๐—น ๐—ฌ๐˜‚๐˜€๐—ผ๐—ณ

PENGARAH terkenal, Syamsul Yusof meluahkan rasa keciwa dengan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) yang dianggap tak memperjvangkan masaIah cetak r0mpak dan hak cipta berikutan masih terdapat filem b0cor di media sosial.

Memetik Iaporan media, Syamsul berkata isu cetak rompak adalah isu utama yang membelenggu penerbit dan industri penerbitan filem dan drama tanah air.

Untuk ๐—•erita ๐—›ฤฑส™uส€แด€แดŽ ๐—ฆemasa Dalam Dan Juga Luar Negara. Klik ๐Ÿ‘‰๐Ÿป sini ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป

“Saya keciwa dengan Finas. Terlalu banyak isu dalam industri filem ini yang entah kenapa pengerusi Finas terdahulu, malah ada yang sebelum ini terbbit dalam industri filem tapi tak memperjvangkan masaIah atau isu besar dalam industri ini”.

“Saya memang keciwa. Sebelum nak cakap masaIah cvkai, masaIah nombor satu dalam industri perfileman kita adalah masaIah cetak rompak dan hak cipta. Seharusnya Finas memberitahu kerajaan supaya menggubal undang-undang berkenaan hak cipta filem, TV dan macam-macam lagi” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syamsul Yusof (@syamsulyusoffilm)

Kata Syamsul lagi, kini bukan filem sahaja dicetak r0mpak, malah drama juga turut dicori. Pengarah filem Mat Kilau itu juga berpendapat kerajaan perIu menggubaI undang-undang baru yang lebih ketat supaya dapat membendung daripada ianya terus berIaku.

“Sekarang ini drama TV pun mudah dicori dan dimuatnaik secara h4ram di media sosial. Finas nak tunggu apa lagi..? Sampai industri perfileman Malaysia m4ti..? Ini kerana undang-undang yang ada sekarang ini tak ketat dan harus diperhalusi sesuai dengan zaman sekarang” katanya

Dalam pada itu, Syamsul berkata Finas dikatakan memandang enteng dengan masaIah dihadapi penggiat seni dan tak berbuat apa-apa.

“Apabila ada filem-filem bocor, apa saya perasan Finas macam diam saja, seolah-olah macam langsung tidak mempeduIikan. Apabila ada sesebuah filem dan drama keluar di TikTok, Finas hanya berdiam diri, tak buat apa-apa, hanya membiarkan nasib pembikin filem Melayu”.

“Ini sangat penting untuk industri. Sebab itu saya bercakap soal ini untuk jangka masa panjang. Kalau Finas bagi tahu kepada kerajaan apa perlu dibuat, apa undang-undang perlu digubal semula, ia boleh mengubah sejarah. Kalau tak kita takat ini saja” katanya.

Apa Pendapat Anda..? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih..!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Jalan Kami Network

sumber : RotiKaya

Harap Maaf