Sedar-Sedar Dah Hampir 2 Tahun – “Pernah Pakai Baju Foodpanda

PERNAH berdep4n tent4ngan daripada ibu bapa ketika mula-mula menceburi pekerjaan sebagai penghantar makanan (rider), namun gadis ini langsung tidak pat4h semangat.

Farah Nur Syifa, 21, meng4ku pada awalnya, kedua ibu dan bapanya tidak bersetuju dia memilih menjadi ‘rider’ sebagai kerjaya kerana bagi mereka, ia pekerjaan yang beris1ko serta membah4yakan keselamat4n lebih-lebih lagi untuk seorang gadis sepertinya.

Bagaimanapun, dia yang senang disapa sebagai Fafa tek4d untuk membukt1kan kepada kedua orang tuanya bahawa wanita juga mampu melakukan pekerjaan yang rat4-rat4nya didom1nasi kaum lelaki.


class=”inlineAd”>
id=”div-gpt-ad-Desktop_mStar_SP_Mid_OSV” data-google-query-id=”CKuVvdXJjvECFYiEZgId2HwHOg”>

Berkat minat dan kesungguhannya yang diiringi doa ibu bapa, pejam celik gadis ini sudahpun bergel4r rider selama setahun enam bulan.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Fafa berkata dia mula menceburi kerjaya sebagai rider separuh masa ketika sedang menuntvt di sebuah kolej di Taiping pada tahun lalu.

“Rumah ibu bapa pula di Ipoh, Perak. Jadi saya sering ulang alik antara Ipoh dan Taiping dengan menaiki motosikal. Memang dah biasa ride. Kebetulan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lalu, kelas banyak yang d1lakukan secara dalam talian.

Fafa menjadi rider bagi mengisi masa lapang sahaja pada mulanya, namun kini kerjaya itu sudah sebati dengan dirinya.

“Jadi saya tergerak nak isi masa lapang dengan mencuba sebagai rider Foodpanda. Secara tak langsung boleh juga meringankan beban keluarga.

“Semasa saya menjalani lat1han prakt1kal, saya mula bekerja sebagai rider sepenuh masa. Makin lama makin minat lebih-lebih lagi bila rider ni antara yang diberikan kebenaran untuk bergerak ketika PKP.

“Seronok juga bila dapat menjadi ‘bar1san hadapan’ yang membantu orang ramai. Sedar-sedar dah lebih setahun jadi rider sepenuh masa,” ujarnya.

Lumrah sebagai seorang rider, Fafa turvt tidak terkecuali berdep4n dengan pelbagai cab4ran.

@fa.f.a.aReply to @dgod278 . Taktahu lah kalau cara orang lain macam mana . Memang sekarang dah kekurangan jadual kerana pkp dan kekangan waktu ##fyp ##xyzbca♬ double take – dhruv

“Cabar4n utama tentunya cuaca lebih-lebih lagi kalau hujan. Memang agak berb4haya. Pernah je terj4tuh motor… adatlah sebagai seorang rider.

“Ada juga motor saya mat1 tengah-tengah jalan… dahlah hujan. Masa terk1al-k1al nak hidupkan semula, tiba-tiba ada seorang rider Grab berhenti. Dia pinjamkan saya motornya dulu. Pelangg4n pel1k, saya pakai baju Foodpanda tapi guna kotak Grab.

“Tapi saya tak boleh lupa berdep4n dengan rag4m pelangg4n yang cerew3t. Ada sesetengah pel4nggan nak pesan4n cepat sampai… sedangkan mereka tak tahu, bila pes4nan dibuat, rider kena tunggu gil1ran juga. Bukannya bila order, pesan4n mereka terus dimasak,” cerita penvntut jurusan Terapi Estetik ini.

Namun Fafa berkata, dia bersyukur kerana sering bertemu dengan pelangg4n yang baik hati sepanjang bergelar rider.

Menurut Fafa, cabar4n utama kerjaya sebagai rider sudah tentunya cuaca dan juga r4gam pel4nggan.

Tambah Fafa, walaupun kerjaya sebagai rider merupakan minat yang sudah sebati di dalam diri, namun dia tetap mengut4makan pelajaran.

“Bulan depan dah mula semula kelas secara online. Saya tetap ingin menceburi kerjaya dalam bidang yang saya ikuti kini selepas tamat pengajian kelak. Bagaiamanapun saya tetap jadi rider jika waktu lapang.

“Bagi mereka khususnya wanita yang teringin atau nak cuba jadi rider, bukt1kan keupaya4n dan kesungguhan kepada ibu bapa. Lama-lama, pasti kepercay4an tu datang dengan sendiri,” ujarnya lagi.

sumber:mstar

Harap Maaf