Sweden Umum Pandernik Sudah Berakhir “C-19 Bukan Lagi Ancamaan”

DI kala negara lain sedang sibuk berprang dengan kenaikan k3s C-19, Sweden telah bertndak mengumumkan bahawa negaranya bebas dari ancamaan pndernik. Pengumuman ini bakal menamatkan pelbagai jenis sekatan yang dilakukan sebelum ini serta memberhentikan ujian C-19 berskala besar, walaupun di kalangan rakyatnya ada yang menunjukkan gejaIa jngk1tan.

Khemah besar yang terdapat di seluruh pusat bandar, tempat yang menyediakan ujian C-19 secara pandu lalu serta perkhidmatan kit ujian yang dihantar ke rumah kini diberhentikan serta merta selepas pengumuman terbbit. Kerajaan Sweden juga tidak lagi menyediakan data penting untuk mengesan penyebaran C-19. Sweden juga tidak lagi menyekat orang ramai untuk berkumpul di sesuatu acara atau di restoran dan sijil vksin tidak lagi diperlukan.

Langkah ini sememangnya peIik dan drast1k. Ia juga meletakkan Sweden bertntangan dengan kebanyakan negara Eropah yang lain.

Difahamkan bahawa Sweden bert1ndak mengumumkan negaranya bebas dari C-19 adalah kerana ujian yang mahal telah menghasilkan faedah yang sedikit dengan kemunculan var1an baharu, om1cron. Kerajaan Sweden juga mahu merawat C-19 seperti pnyk1t endernik yang lain.

“Kami telah mencapai tahap di mana kos dan kit ujian tidak lagi boleh dibenarkan,” kata ketua Agensi Ksihatan Awam Sweden Karin Tegmark Wisell kepada penyiar nasional SVT minggu ini.

“Jika kami melakukan ujian meluas yang disesuaikan untuk semua orang yang mempunyai C-19, itu bermakna setengah bilion setiap minggu (kira-kira AS$55 juta),” tambah Tegmark Wisell.

Pada 2021, Stockholm sahaja membelanjakan lebih daripada $320 juta untuk ujian PCR, wang yang dikatakan kerajaan boleh dibelanjakan dengan lebih baik di tempat lain.

Mulai bulan lalu, kerajaan Sweden sudah menetapkan hanya petugas ksihatan, warga emas dan mereka yang paling rentan akan mendapat ujian PCR percuma jika menunjukkan gejaIa. Manakala yang lain hanya akan diminta tinggal di rumah jika mereka menunjukkan gejaIa C-19. Manakala kit ujian antigen boleh dibeli di pasar raya dan farmasi, tetapi keputusannya tidak lagi diIaporkan kepada pihak berkuasa kesihatan.

HospitaI swasta masih dibenarkan untuk melakukan ujian dan menawarkan hasil ujian C-19 untuk perjalanan antarabangsa, tetapi biaya ujian itu tidak akan dibayar oleh kerajaan atau insurans ksihatan.

sumber : vocket

Harap Maaf