“Tak Pernah P4ksa Solat Tapi Slalu Ajak”Cara Farah Lee Didik anak

Pers0naliti med1a sos1al, Farah Lee mempunyai car4 tersend1ri mahu meng4jar anaknya, Maream mend1rikan solat.
Menerusi perk0ngsian di akaun Inst4gramnya, Farah memaklumk4n dia tidak pernah mem4ksa Maream mendirikan solat tetapi ser1ng mengaj4knya.

“Bangun-bangun nak solat subuh dengan omma, lepas tu ambik iqra nak baca. Farah tak pernah p4ksa Maream solat atau baca iqra. Tapi selalu ajak. Sebab saya tahu bila dorang bu4t sebab nak bu4t, baru ada ‘hati’.
“Macam iqra ni, baru beberapa kali sahaja dia baca tapi cepat je ingat. Dan Farah terus f0kus pada makhraj yang tep4t. Solat pun sama, bila dia bersedi4 dia sendiri akan tanya macam mana nak buat, apa yang harus diungk4pkan,” tulisnya.

Tamb4h Farah lagi, car4 itu buk4nlah kerana terlalu mem4njakan Maream sebal1knya ia merupakan satu pr0ses pembelaj4ran buat anak perempuannya.
“Hari itu masa bulan puasa, dia t1ba-t1ba nak hafal doa buka puasa. Dia minta Farah tulis dalam rumi atas kertas.
“Sebelum tidur dia baca ulang-ulang, bangun tidur esoknya terus cari kertas tu dan hafal lagi. Tak sampai sehari dia terus ing4t

“Heb4t kan otak anak-anak bila kita bagi mereka ruang. Dia pun gembira sebab tak dip4ksa-paks4, tengk1ng-tengk1ng. Jadi pembelaj4ran berl4ku dengan lebih mudah dan efekt1f.
“Akan t1ba satu tahap umur yang kena bert3gas sik1t, tetapi belum lagi. Bukan berl3mbut sangat, apatah lagi memanj4kan, tapi sebab ia adalah satu pr0ses. Dan rasulullah adalah orang yang terpaling mera1kan pr0ses ini,” cor3tnya.

Dalam pada itu menerusi ruangan k0men, rata-rata peng1kutnya memuj1 car4 Farah mend1dik anak selain menyat4kan hasrat untuk mempr4ktikkan cara pembelajaran tersebut.semoga anak-anak farah lee menjadi anak yang soleh dan berjaya satu hari nanti..aminn

sumber:gempak.com

Harap Maaf