Tekanan Serta Desakan Seluruh Dunia Buatkan IsreaI Bebaskan Anhar Al-Deek Bersyarat

IsreaI Bebaskan Anhar Al-Deek Dengan Jaminan.

Mhkamah IsreaI bersetuju untuk membebaskan Anhar Al-Deek dengan wang jaminan sebanyak 40 ribu shekel atau kira-kira RM51 ribu.

Wanita yang kini sarat mengandung sembilan bulan dan dijangka melahirkan anak keduanya beberapa hari lagi itu turut dikenakan syarat untuk dit4han di rumah keluarganya.

Setelah dibebaskan dari pnjara, Anhar terus melakukan sujud syukur dan disambut penuh kegembiraan oleh keluarga, sahabat, wakil kerajaan dan wartawan. Dia kemudian terus dibawa ke hosp1tal untuk melakukan pemer1ksaan kesihataan.

Pembebasan Anhar dilihat bahawa kempen kesedaran di media sosial seluruh dunia telah memberikan impak pada imej IsreaI.

Terdahulu, Mhkamah IsreaI tidak meluluskan rayuan keluarganya untuk membebaskan mngsa serta tidak mengendahkan keadaan Anhar yang hamil dan mengalami beberapa kompIikasi.

Anhar Al-Deek Dibebaskan Israel Dengan Jaminan

Dalam pada itu, Liga Arab pada Rabu turut mendesak IsreaI bertanggungjawab sepenuhnya terhadap Anhar.

Dalam masa sama, Pertubuhan Masyarakat Awam (CSO) seluruh dunia digesa memberi tekanan kepada IsreaI agar mematuhi undang-undang antarabangsa.

Anhar ditahan tentera IsreaI sejak usia kandungannya lima bulan kerana ditduh cuba men1kam seorang anggota rej1m itu di penempatan h4ram IsreaI.

Wanita berusia 25 tahun itu sebelum ini pernah menulis surat dari pnjara untuk memohon bantuan kumpulan hak asas1 manusia bagi mendsak pembebasannya seterusnya membolehkan dia bersalin di luar pusat t4hanan.

Pender1taan yang dialami wanita ini mendapat perhatian netizen di seluruh dunia dengan tanda pagar #S4veAnhar.

Turut diadakan petisyen selamatkan Anhar sebagai usaha mendesak rej1m IsreaI membenarkan Anhar melahirkan bayinya di luar pnjara.

sumber : odisi

Harap Maaf