Tr4gedi M4ut !!! Liff Tiba-Tiba” Melonjak” Ke Tingkat 30

Pihak berkuasa di selatan China dilaporkan sedang menyi4sat kem4t1an tr4gis seorang remaja perempuan yang terbvnvh apabila lif yang dinaikinya disyaki r0sak sehingga melambung 30 tingkat dan mengh3ntam bahagian atas bangunan sebuah pangsapuri hujung minggu lalu.

M4ngs4 yang umurnya tidak dinyatakan itu adalah merupakan seorang pelajar sekolah menengah, lapor berita Shanghai, The Paper pada Rabu.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat industri dan perdagangan di Zhanjiang menyatakan bahawa penumpang lif itu telah terper4ngkap di dalam lif tersebut ketika ianya berhenti di antara tingkat pertama dan tingkat bahawa tanah pada jalan 7:39 malam waktu tempatan pada Ahad.

Remaja tersebut sempat menghubungi ahli keluarga dan sejurus selepas itu, seorang pekerja penyelenggaraan terus dihantar ke kawasan residensi Jinhai Bay yang terletak di daerah Chikan itu. Walau bagaimanapun, ketika pekerja tersebut mula membuka pintu secara manual, lif tersebut secara tiba-tiba bergerak naik ke atas dengan laju sehingga menghentam bahagian atas laluan lif tersebut, menurut kenyataan daripada kerajaan pada Isnin.

Gadis tersebut dis4hkan men1ngg4l duni4 setelah dia digegaskan ke sebuah h0spital tempatan, tambah kenyataan itu. Pvnca k3m4ti4nnya yang tepat masih belum dinyatakan. The Paper menyatakan bahawa penyel4mat mengambil masa satu jam untuk mengeluarkan m4ngs4 yang tersek4t di tingkat 30 itu.

Pihak kerajaan menyatakan bahawa satu jawatankuasa khas telah dibentuk bagi meny14s4t kejadian itu, yang dipercayai berlaku gara-gara kerosakan mekanisma brek lif.

Laporan The Paper menyatakan bahawa terdapat 24 lif yang sama jenis seperti dalam kejadian tersebut digunakan di seluruh kawasan perumahan berdekatan. Peralatan tersebut telah digunakan sejak tahun 2014 dan masih lagi dianggap baru.

Penduduk tempatan memberitahu portal tersebut bahawa sudah banyak kali lif tersebut mengalami ker0sakan, termasuk tersangkut secara tiba-tiba, namun begitu, kej4d1an yang s3rivs seperti ini tidak pernah dilaporkan.

sumber : siakapkeli

Harap Maaf