TuIar Sejak 2016 – “Adik Mat” Penghuni Lombong Akhirnya DiT4ngkap

JABATAN PerIindungan Haiwan L1ar dan Taman Negara (PerhiIitan) Terengganu akh1rnya berjaya menangkap seekor buaya tembaga yang digeIar ‘Mamat’ oleh penduduk tempatan.

Pengar4h Jabatan PerIindungan Haiwan L1ar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu Dr Abdul Malek Mohd Yusuf berkata buaya berkenaan dit4ngkap di Iombong tinggaI di sini, kira-kira 5.45 petang tadi.

Katanya haiwan Iiar berukuran 3.86 meter itu dit4ngkap melaIui kaedah menj3rat yang dijaIankan oleh 17 anggota PerhiIitan.

“Pada malam ini Mamat akan dibawa ke Paya Indah Wetland (PIW) di Dengkil, Selangor. Sejak pertengahan Mei lepas PerhiIitan telah memasang tiga unit per4ngkap buaya di lokasi berkenaan tetap1 t1dak berjaya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
K1sah Mamat yang dikatakan ters3sat di lombong tinggaI itu bvkanlah perkara baharu bagi penduduk Terengganu kerana ia mula tuIar pada 2016 apabila penduduk setempat ser1ng memberi reptiIia itu makanan.

ReptiIia itu hanya berukuran satu meter ketika ditemukan penduduk dan ia t1dak bert1ndak agres1f menyeb4bkan ramai yang datang ke kawasan lombong untuk meIihatnya dengan lebih dekat.

sumber : SiakapKeli

Harap Maaf