[VIDEO] Pemandu Lawan Arus DiSahkan P0sitif D4dah

PEMANDU pacuan empat roda yang melawan arus sehingga menyebabkan dua maut di Kilometer 8.5 dan 8.6 Lebuhraya Persekutuan dari arah Klang ke Kuala Lumpur, kira-kira jam 1.30 pagi tadi, disahkan p0sitif d4dah.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, hasil saringan awal ujian urin ke atas pemandu yang berusia 24 tahun itu mendapati suspek p0sitif g4nja.

“Svspek dibawa polis dari tempat kejadian ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam untuk tindakan lanjut, kemudian dibawa ke m4hkamah untuk permohonan reman.

“M4hkamah Majistret Shah Alam membenarkan r3man ke atas suspek selama enam hari bermula hari ini sehingga 17 September ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baharudin berkata, s1asatan awal mendapati Mitsubishi Triton yang dipandu suspek secara melawan arus itu datang dari Kuala Lumpur ke Klang sebelum bertembung Proton Wira dari Klang ke Kuala Lumpur.

“Dua m4ngsa yang mat ialah pemandu wanita berumur 18 tahun dan penumpang lelaki berumur 19 tahun.

“Kedua-dua mangsa dibawa ke Jabatan Forens1k Hospital Shah Alam untuk proses bed4h s1asat.

“Setakat ini, kemungkinan m4ngsa adalah rakan kerana waris juga tidak dapat beri pengesahan. “Kedua-dua mangsa dari arah Klang dan polis tidak pasti ke mana tujuan m4ngsa,” katanya.

Beliau berkata, kes dis1asat mengikut Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menyebabkan kemat1an kerana memandu dengan melulu atau merbahaya.

“Saksi yang mempunyai maklumat diminta membantu s1asatan dengan menghubungi Pegawai Penyiasat Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam, Inspektor Muhammad Hasrul Suhiami di talian 01131215697,” katanya.

sumber : Harian Metro

Harap Maaf