Wajah Telah Berubah 70% Dari Asal – Ustaz Kazim Terkena Penykit “Ain”

MENURUT pendakwah Ustaz Mohd Hassan Adli Yahaya atau lebih dikenali sebagai Imam Muda Hassan, penykit “ain” disebabkan oleh pandangan mata yang disertai sifat hsad dngki atau 1ri hati.

Ujarnya, ia juga ak1bat rasa tkjub terhadap apa yang dipandang walaupun tanpa sekelumit pun rasa 1ri hati, tidak kiralah sama ada daripada orang soleh atau orang yang dicintai sekalipun.

Memetik pandangan Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani dalam kitab Fathul Bari bahawa: “Ain adalah pandangan hsad daripada tbiat yang bvruk yang boleh menyebabkan mudarat pada orang yang dipandangnya.”

Ustaz Kazim ddah terkena penykit “ain”

Baru-baru ini, pendakwah bebas Datuk Ustaz Kazim Elias menjadi perhatian ramai susulan penddahannya dis1hir.

Menerusi perkongsian tuIar itu, Ustaz Kazim memaklumkan bahagian mukanya agak panas dan terasa pedih. Beliau sebelum ini mengalami bengkak pada bahagian betis dan kaki kirinya.

Menerusi kuliah Sembang Santai Bersama Duke di laman Facebook rasmi beliau pada Selasa, Ustaz Kazim sempat memaklumkan keadaan dirinya yang terkini.

Beliau yang sering muncul dalam program dan forum agama Islam di kaca televisyen sebelum ini menddahkan mengaIami perubahan fizikal yang ketara pada wajah terutama bahagian mata dan bibir.

Ustaz Kazim Terkena Penyakit 'Ain Wajah Berubah

“Inilah dia, jadi tuan puan boleh tengok sendiri macam mana. Saya rasa wajah saya mungkin berubah 50 hingga 70 peratus daripada yang asal.

“Nampak lain kan..? Itulah sahaja yang dapat saya beritahu apabila orang bertanya tentang kesihatan saya.

“Lihat mata dan hujung mata, lihat bibir dan bawah bibir. Habis jadi hitam,” katanya.

Ustaz Kazim menambah, pendritaan yang dialaminya kini mungkin disebabkan penykit “Ain” berkaitan hsad dngki dan 1ri hati pihak yang tidak menyukainya.

Ujarnya yang kini sedang menerima rawatan, jika masih belum sembuh juga, beliau perlu mandi di sungai pada waktu Subuh sebagai usaha mendapatkan kesembuhan daripada penykit yang dialaminya.

Menerusi perkongsian sama, Ustaz Kazim mengulas bahaya penykit “ain dengan berkata, Rasulullah SAW menyebut, di antara penykit yang paling banyak membawa kem4tian ialah penykit “ain”.

“Ada yang bertanya penykit “ain itu b4hayakah..? Rasulullah menyebut penykit ‘ain ialah penykit yang paling cepat membawa kem4tian. Ia bukan penykit biasa,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut meminta titipan doa daripada semua agar diberikan kesembuhan segera.

sumber : Odisi

Harap Maaf