Warga Malaysia Paling Dikehendaki DiDunia Berjaya Diberkas

SALAH seorang ped0fiI paling dikehendaki di dunia akhirnya berjaya diberkas hasil usaha sama yang dilakukan antara pihak berkuasa Australia dan Malaysia.

14 tahun buat jnayah terkvtuk

Alladin Lanim, 40, disab1tkan di mahkamah Kuching kerana melakukan ser4ngan seksuvaI ke atas sekurang-kurangnya 34 kanak-kanak berusia dua hingga 16 tahun.

Dia mengaku bersalah terhadap 18 pertvduhan jnayah s3ks dan dihukum 48 tahun penjara serta 15 sebatan pada 17 Ogos lalu, yang dilihat sebagai kejayaan penting memer4ngi s3rangan seksvaI terhadap mangsa bawah umur, menurut FMT.

Siapa sangka, disebalik pekan kecil Lundu, puluhan kanak-kanak dian1aya oleh seorang penduduk tempatan dengan menyeb4rkan ekspIoitasinya di laman dark web, ini menjadikannya salah satu pesaIah s3ks kanak-kanak yang paling dikehendaki oleh penguatkuasa undang-undang.

Pedofil Paling Dikehendaki Dunia Warga Malaysia
Penjejakan Lanim selama dua tahun dilakukan oleh pegawai peny1asat khas dari Polis Persekutuan Australia (AFP), Polis Queensland serta Pusat Analisis dan Laporan Transaksi Australia (Austrac) sejurus s1asatan panjang yang mendapati dia melakukan keg1atan terkvtuk selama 14 tahun tanpa dikesan.

Laporan menyatakan dia mencabuI kehormatan kanak-kanak di ladang dan di sebuah rumah panjang di pekan kecil itu. Dia telah mem4ksa mangs4 kanak-kanak menonton video berbentuk porn0grafi selepas membenarkan mereka bermain permainan video di telefon bimbitnya.

Nama Lanim disenarai dalam Iaporan dalaman polis pelbagai negara pada 2019 dan adalah antara 10 pesalah utama dikehendaki di dunia kerana eksplo1tasi terhadap kanak-kanak di internet.

Pedofil Paling Dikehendaki Dunia Warga Malaysia
Namun, Lanim sebenarnya sudah berkongsi bahan pencabuIan kanak-kanak di laman web sejak 2007 dan selanjutnya dikaitkan dengan penyebaran lebih 1,000 imej dan video memaparkan pencabuIan terhadap kanak-kanak.

Menurut Detektif Daniel Burnicle yang juga pemangku pegawai kanan AFP di Kuala Lumpur, penangkapan Lanim amat dikehendaki memandangkan dia seorang penjnayah yang sangat aktif mencari mangs4.

Pada awalnya, penjejakannya begitu suIit kerana polis tidak mempunyai banyak maklumat membabitkan Lanim namun pada Ogos tahun lalu, pakar unit pencarian identiti Austrac akhirnya berjaya menjejak identiti sebenarnya.

Dengan kerjasama pihak berkuasa Australia, Lanim berjaya ditangkap PDRM pada 5 Julai lalu di pusat kuarant1n C0ViD19 di Sarawak. Ketika itu, Lanim baru sahaja selesai menjalani pengasingan mandatori setelah tiba dari Semenanjung Malaysia.

Pihak peny1asatan berjaya mengenal pasti sekurang-kurangnya 34 m4ngsa s3rangan seksuaI Lanim, namun dipercayai jumlah mangs4nya mungkin lebih tinggi.

sumber : odisi

Harap Maaf